Pirelli – technologie převzaté z motorsportu

Tagy:  Pirelli, motorsport, pneumatiky, výrobce, obutí, formule, rally, subaru

Sponzorované odkazy:

Pirelli – technologie převzaté z motorsportu

Téměř 140letá tradice značky Pirelli

Historie značky Pirelli se odvíjí od roku 1872, kdy podnikatel Giovanni Battista Pirelli založil v severoitalském Milánu továrnu na výrobu rozličných gumových výrobků. Prvním produktem byly potápěčské výstroje. Posléze se jejich výroba ukázala jako nepříliš zisková a Pirelli se zaměřilo hlavně na pneumatiky a kabely, a to jak elektrické, tak i telekomunikační. Jak známo pneumatiky zůstaly doménou značky Pirelli dodnes, a to na rozdíl od divize na výrobu kabelů, která byla roku 2005 prodána společnosti Goldman Sachs (dnešní Prysmian).

Od pneumatik na bicykly až do současnosti

První pneumatika na bicykl byla v továrnách Pirelli vyrobena roku 1890. O 11 let později, tedy roku 1901 se zde konečně začaly vyrábět pneumatiky pro osobní vozy (typ Ercole). V následujících desetiletích přicházely novinky jako byla radiální pneumatika (typ Cinturato), nízkoprofilová pneumatika P7 a podobně. Také došlo k expanzi firmy do zahraničí. Již na počátku 20. století se postavily továrny ve Španělsku, Velké Británii a Argentině. V pozdějších desetiletích se pak otevřely provozu v Peru, Austrálii, Brazílii, Egyptě, Turecku, USA, Rumunsku a Rusku (Samara). Roku 1975 Pirelli zakoupilo německého výrobce pneumatik Vieth.

Motoristický sport prostředkem propagace i vývoje

První vítězný vůz obutý pneumatikami Pirelli protnul cílovou pásku maratonu Peking – Paříž roku 1907. To odstartovalo ohromnou šňůru vítězství aut i motocyklů v nejrůznějších motoristických disciplínách. Pirelli dodávalo pneumatiky například do formule 1, kde na jeho pneumatikách závodili třeba Tazio Nuvolari, Alberto Ascari či čtyřnásobný mistr světa Juan Manuel Fangio.

Plodná spolupráce s Lancií

Důležité pro vývoj pneumatik bylo hlavně dodávání pneumatik pro Lancii v době působení vozu Stratos v rally. Právě pro Lancii Stratos (úspěšný závodní stroj ze 70. let postavený na bázi Ferrari Dino, konkurent české Škody 130 RS) byly vyvinuty tzv. slicky, což byly pneumatiky bez vzorku určené pro hladký asfaltový povrch, ale hlavně radiální pneumatiky, které potom našly bohaté uplatnění v běžném provozu.

Současný sport

Každý, kdo sleduje motoristický sport, si jistě pamatuje na mokrém povrchu neporazitelnou kombinaci Subaru Impreza WRC a pneumatik Pirelli, která napomohla zisku mistrovského titulu pro Petera Solberga v sezoně 2003. Pro sezony 2011 až 2013 bude Pirelli výhradním dodavatelem pro závody Formule 1.

Kupte si pneumatiky Pirelli za skvělou cenu na www.pneumatiky.cz!

Článek Pirelli – technologie převzaté z motorsportu byl publikován 8. března 2011 v 00.00 v rubrice Výrobci. Autorem článku je Marek Pouzar. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...