Michelin Alpin 5: Optimalizované pro českou zimu

Tagy:  Michelin, Alpin 5, zimní, bezpečnost, technologie, vylepšení, prémiové pneu

Sponzorované odkazy:

Michelin Alpin 5: Optimalizované pro českou zimu

Novinka francouzského výrobce prémiových pneumatik s názvem Michelin Alpin 5. V souladu s tradicí se jedná o pneumatiku, která je maximálně bezpečná v jakýchkoliv zimních podmínkách.

Michelin Alpin 5 s „šípovitým“ dezénem je očekávaným nástupcem oblíbeného modelu Alpin A4. Z názvu tedy zmizelo písmeno „A“, nicméně hlavní rysy této řady zůstávají zachovány. V mnoha ohledech se podařilo dosáhnout lepších vlastností. Předchozí model byl na trhu již od roku 2010 a třebaže jsou tyto pneumatiky stále v prodeji a cena po příchodu novinky výrazně klesla, rozumnější volbou bude koupit nejnovější model.

Důraz na sucho a mokro

Co tedy novinka nabízí? Vývojáři při tvorbě pneumatiky vycházeli z reálných dat. V podmínkách středoevropské zimy je silnice pokrytá sněhem či ledem málokdy a s tím souvisí fakt, že nejvíce nehod v zimním období se stane na suchých a mokrých vozovkách. A když už je výjimečně silnice pokrytá sněhem a ledem, motoristé jsou opatrnější a nebourají tak často. To vypovídá statistika pocházející z Drážďanské univerzity.

Proto bylo cílem, aby Michelin Alpin 5 byly vynikající zejména na suchu a na silnici pokryté vodou. Zimní pneumatiky obecně jsou měkčí než letní a tak bylo třeba tuto vlastnost do určité míry potlačit. Tyto priority ale v žádném případě neměly ohrozit chování na sněhu a ledu a tedy i bezpečnost. Dalším cílem bylo také držet se ekologické šetrnosti.

Michelin Alpin 5 je vynikající zejména na suché a mokré vozovce. Foto: www.michelin.czMichelin Alpin 5 je vynikající zejména na suché a mokré vozovce. Foto: www.michelin.cz

Hlavní zlepšení je v chování na mokré vozovce. Boční drážky byly speciálně uzpůsobené a tak je pneumatika oproti předchozímu modelu ještě více odolná proti nebezpečnému aquaplaningu a to rovnou o sedm procent. Přesnější odezvu řízení nabízí samoblokující dezénové bloky s 3D lamelami. To pomáhá zejména v zatáčkách a při krizových situacích, kde se prudce mění směr jízdy. Změny doznal i vzorek. Nový dezén má o dvanáct procent více dezénových bloků, o šestnáct procent více lamel a o sedmnáct procent vyšší poměr prořezání. Díky tomu nabízí efektivnější záběr na sněhu.

Nový běhoun a tišší jízda

Změny proběhly také na běhounové směsi a co víc, zde byly inovace nejvýraznější. Běhounová směs je nyní více podobné té pro letní pneumatiky. Nové funkční elastomery zaručující rovnoměrnější rozložení siliky v běhounu přináší maximální přilnavost na vozovkách pokrytých vodou či sněhem a zároveň zachovávají vysokou energetickou účinnost. Směs Hello Compound 4G pak obsahuje slunečnicový olej zajišťující stoprocentní funkčnost pneumatiky i při nízkých teplotách, přesněji řečeno pod bodem mrazu.

Pneumatika Michelin Alpin 5 je zároveň velmi tichá a jízda je díky tomu komfortnější. Tento parametr se oproti předchůdci výrazně zlepšil. Co se naopak zlepšit nepodařilo je vysoký kilometrový výkon, kterým je pověstný model Alpin A4. Jedná se o obutí pro vozidla nižší střední a střední třídy, alternativou pro silnější automobily je pak Michelin Pilot Alpin 5.

Konkurenci je nutné hledat v segmentu prémiových pneumatik, lze tedy jmenovat Continental ContiWinterContact TS850, Pirelli Winter 190 Snowcontrol Serie III nebo Goodyear UltraGrip 9.

Článek Michelin Alpin 5: Optimalizované pro českou zimu byl publikován 23. listopadu 2015 v 00.00 v rubrice Zimní pneu. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...