Michelin CrossClimate: Celý rok na jedné pneumatice

Tagy:  Michelin, CrossClimate, celoroční pneu, bezpečnost, přezování, roční období

Sponzorované odkazy:

Michelin CrossClimate: Celý rok na jedné pneumatice

Michelin uvádí na trh světovou novinku, která prý znamená zlomový bod v historii – jedná se totiž o první letní pneumatiku s certifikací na zimu. Michelin CrossClimate kombinuje pro maximální bezpečnost letní a zimní technologie, o kterých se předpokládalo, že jsou neslučitelné.

Posuďte sami: Brzdná dráha pneumatik na suchu je krátká, na mokru se může pochlubit známkou „A“ a dle loga 3PMSF (3-Peak Mountain with Snow Flake – symbol hory se třemi vrcholy se symbolem sněhové vločky na bočnicích pneumatiky) jí lze používat i v zimě. Samozřejmostí je dlouhá životnost, energetická účinnost a komfort.

Za své vlastnosti pneumatika vděčí zejména inovované směsi běhounu – je mimořádně pružná, což zlepšuje přilnavost a zároveň nový podběhoun optimalizuje energetickou účinnost nižším zahříváním. Vzorek ve tvaru písmene V s novými 3D se sebe zapadajícími lamelami pak pomáhá záběru na sněhu. Optimální kontakt s povrchem vozovky pak zaručuje pokroková kombinace bloků dezénu se zkosenými hranami a vysoko výkonnými lamelami. Díky pokrokovému designu se daří kombinovat vynikající brzdění a záběr na sněhu i na suché vozovce.

Dezén pak doplňují nové samoblokující 3D lamely, které jsou mimořádně zvlněné, různě silné a komplexní geometrií zlepšují záběr na sněhu. Jednotlivé lamely do sebe pak zapadají a zlepšují pevnost jednotlivých dezénových bloků. Pneumatika pak zůstává stabilní při podélné síle při brzdění či zrychlování, stejně jako boční síle při zatáčení. To jsou velmi významné veličiny při jízdě na suchu, které v našich podmínkách přeci jen panuje po většinu roku. Vedle přesnosti je pak další výhodou díky vyšší tuhosti také delší životnost. Všechny tyto vlastnosti plus záběr na sněhu pak jen násobí přítomnost technologie EverGripTM v ramenní oblasti.

Michelin CrossClimate by měla být pneumatika, na které lze jezdit celý rok s maximálním bezpečím. Foto: www.michelin.czMichelin CrossClimate by měla být pneumatika, na které lze jezdit celý rok s maximálním bezpečím. Foto: www.michelin.cz

Výzkum a vývoj: Je to alchymie

Během navrhování a vývoje této pokrokové pneumatiky využil francouzský gigant své znalosti chování motoristů. Cílem Michelinu bylo poskytnout nejvhodnější pneumatiku pro každé použití a každý typ jízdy. Nyní odhaluje, jaké tři fáze vždy absolvuje. Na začátku je pochopení – motoristé čelí mnoha nástrahám. Podle studií Michelinu používá 65 % evropských motoristů letní pneumatiky celý rok. Třeba ve Francii nejsou zimní pneumatiky povinné a tak tam nepřezouvá 76 % řidičů. Naopak zimní pneumatiky celý rok používají jen 3 % motoristů v Německu a 7 % ve Francii. Čtyři z deseti evropských motoristů však nechává výměnu pneumatik na poslední chvíli.

Další fázi lze nazvat inovace. To je přesně to, co umožňuje vyvažovat pokrokové technologie a užívání. Michelin rok co rok investuje více než 640 milionů Euro do výzkumu a vývoje, přímo mezi uživateli proběhne 75 000 testů a do dotazníkových průzkumů se zapojí více než 11 000 zákazníků.

Závěrečnou fází je pak dodání. V něm lze nalézt odpověď na neustále se vyvíjející požadavky na bezpečnost a mobilitu. Pneumatika bude uvedena na trh v květnu letošního roku a zpočátku bude k dispozici třiadvacet rozměrů od patnácti do sedmnácti palců. To by mělo pokrýt sedmdesát procent evropského trhu. Na další rozměry je třeba si počkat, zdá se, do roku 2016.

Celoroční pneumatiky stojí sice napříč segmenty trochu stranou, ale nabízí je i značky ekonomického segmentu. Motoristé, kteří nechtějí investovat do prémiové kvality, mohou zvolit třeba obutí české značky Barum nebo slovenské Matador.

Článek Michelin CrossClimate: Celý rok na jedné pneumatice byl publikován 16. května 2015 v 00.00 v rubrice Informace, Letní pneu a Zimní pneu. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...