Firestone Firehawk TZ300α: Pneumatika ze zámoří

Tagy:  Firestone, Firehawk TZ300α, USA, Evropa, ochrana, aquaplaning, testy, energetické štítky

Sponzorované odkazy:

Firestone Firehawk TZ300α: Pneumatika ze zámoří

Americký výrobce Firestone má sice větší tradici a zejména nabídku pneumatik za oceánem, nicméně i v Evropě lze koupit obutí této značky. Například Firestone Firehawk TZ300α sice není žádný propadák, ale velká sláva také ne. Jaké jsou vlastně tyto pneu?

Když člověk porovná nabídku obutí určenou pro Ameriku a evropské stránky výrobce, nelze se ubránit dojmu, že prostě výrobce na starý kontinent moc nemyslí. Oproti širokému sortimentu pro USA (kde s pneumatikami Firestone také úspěšně závodí na okruzích) se v nabídce pro Evropu na webu skromně krčí tři, resp. čtyři modely.

Jsou to SZ90μ, tentýž model ve specifikaci RFT (run-flat), Firehawk TZ300α a Multihawk. V obchodech sice můžete mít větší štěstí a narazit na více modelů, ale nabídka rozhodně není nijak široká. To například japonský gigant Brigdestone, pod nějž Firestone spadá, nabízí hned několikanásobně více pneumatik.

Ačkoliv modelů nabízených v Evropě a potažmo v ČR není nijak mnoho, na jeden z nich se nyní zaměříme. Firestone Firehawk TZ300α jsou letní pneumatiky určené pro vozy střední třídy jako například VW Golf, Peugeot 207, Renault Megane nebo Škoda Octavia.

Ochrana za všech podmínek

Pneumatiky podle výrobce poskytují posádce vynikající ochranu a zároveň pohodlí za každého počasí a na všech površích, zkrátka za všech podmínek, které mohou motoristy na cestách potkat. Skvělý výkon a dlouhá životnost jsou prý další dva faktory, které dávají řidiči možnost realizovat se. Všech těchto vlastností bylo dosaženo kombinací několika faktorů, které budou zmíněny níže.

Měkké bočnice a snížená radiální tuhost vede k lepšímu tlumení, čímž se zvyšuje pohodlí. Tato optimalizovaná konstrukce pláště pomáhá zachovávat dobré jízdní vlastnosti a zajišťuje lepší ovladatelnost.

Hlavními podélnými drážkami po celém obvodu v kombinaci s dlouhými bočními ramenními drážkami je doraženo účinnějšího odvodu vody a také je rovnoměrnější rozložení tlaku. Dynamnicky tvarované okraje běhounových bloků minimalizují odpor vody na přední straně bloku a to dále zlepšuje odolnost proti přímému i bočnímu aquaplaningu.

Co pneumatice nelze upřít, je moderní, stylový design ostře kontrastující s více než sto let trvající historií značky. Ačkoliv se názory na vzhled mohou lišit, tato pneumatika se po vzhledové stránce prostě povedla. „Zuby“ podél okrajů pomáhají lepší trakci a v případě problémů také umožní dříve zastavit.

Pneumatika Firestone Firehawk TZ300α reprezentuje zámořský pneu-průmysl. www.firestone.euPneumatika Firestone Firehawk TZ300α reprezentuje zámořský pneu-průmysl. www.firestone.eu

Relativně přesné hodnocení pneumatik nabízí nezávislé testy. Dle letošních testů ADAC/ÖAMTC jsou Firestone Firehawk TZ300α v rozměru 195/65 R15 V (2011) velmi dobré na suchém povrchu a málo se opotřebovávají, ale mají nedostatky na mokré vozovce a rovněž mají vyšší spotřebu paliva.

Firestone Firehawk TZ300α se ocitla i v textové části hodnocení dTestu. Není to ale pozitivní informace. Jde totiž o nedávno povinně zavedené energetické štítky na pneumatiky – podle výrobce má pneumatika brzdné vlastnosti na mokru ohodnoceny „áčkem“, tedy jako nejlepší možné, nezávislí testovači jí dali hodnocení pouze „dostatečná“.

Kupte si pneumatiky za skvělou cenu na www.pneumatiky.cz!

Článek Firestone Firehawk TZ300α: Pneumatika ze zámoří byl publikován 8. dubna 2013 v 00.00 v rubrice Letní pneu. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...