Ekologická Bridgestone Ecopia EP001S má skvělý grip

Tagy:  Bridgestone, Ecopia EP001S, ekologická, spotřeba, přilnavost, štítky, hodnocení, novinka

Sponzorované odkazy:

Ekologická Bridgestone Ecopia EP001S má skvělý grip

Japonský výrobce Bridgestone nedávno přestavil novou letní pneumatiku pro Evropu s názvem Ecopia EP001S. Jedná se o první pneumatiku značky, která dokázala skloubit přilnavost na mokru a nízký valivý odpor.

Pneumatika totiž získala nejlepší hodnocení A/A v obou kategoriích na nových EU štítcích pneumatik. Nejlepší známku AAA získala i v japonském systému hodnocení pneumatik, který je od toho evropského trochu odlišný.

Ekologie je trendem

Tato pneumatika, kterou přední světový výrobce oficiálně představil na posledním Pařížském autosalonu, je vlajkovou lodí řady pneumatik Ecopia (zkratka pro anglické sousloví Ecological Utopia). Jedná se o pneumatiky, které snižují spotřebu vozu a tím i emise CO2. Zároveň se díky nim snižuje spotřeba ropy, která je neobnovitelným zdrojem energie. Průměrně vozidla používají pětinu paliva k překonání valivého odporu pneumatik, uvádí Bridgestone.

Není divu, že jsou pneumatiky Ecopia základní výbavou pro elektromobil Nissan Leaf, ale i jiné malé vozy Toyota (IQ, Yaris, Verso), VW (Up!), Peugeot (208) nebo Škoda (Citigo). To je jen krátký výčet vozů, které z fabriky vyjíždí na těchto pneumatikách a jsou také na tyto gumy optimalizovány.

„Pneumatika Ecopia EP001S je ukázkou technického know-how společnosti Bridgestone, které umožnilo vytvořit pneumatiku s nejvyšším hodnocením valivého odporu a bezpečnosti na mokrém povrchu,“ říká Jose Enrique Gonzales, ředitel marketingu a podpory prodeje koncovým zákazníkům společnosti Bridgestone Europe.

Na mokru drží skvěle

Bridgestone Ecopia EP001S používá revoluční směs NanoPro-Tech, což je přímo technologie Bridgestone. Využívá mikročástice siliky a díky nim je třením mezi molekulami uhlíku minimální. Tím se omezují energetické ztráty a snižuje valivý odpor bez kompromisů v oblasti bezpečnosti na mokru.

U Bridgestone Ecopia EP001S není ekologie v rozporu s bezpečností. Foto: www.ecopia.euU Bridgestone Ecopia EP001S není ekologie v rozporu s bezpečností. Foto: www.ecopia.eu

Dezén běhounu s širokými drážkami poskytuje účinnou ochranu proti aquaplaningu a tím zaručuje skvělou přilnavost. Kontakt běhounu s mokrým povrchem a tím i účinnost na mokru pak zlepšují dlouhé horizontální drážky. Speciálně tvarované stěny drážek pak zvyšují tuhost bloků a tím je odvádění vody ještě účinnější. Zaoblený tvar žeber a hran, který vyrovnává tlak působící na jednotlivé bloky dezénu pak rovněž zvyšuje přilnavost.

Konzistentní tvar pneumatiky s povrchem vozovky a konvexní tvar středového bloku se podílí na tichém odvalování. V tomto parametru pneumatika převyšuje takřka veškerou konkurenci. Není divu, že Bridgestone s touto pneumatikou už nyní splňuje chystané požadavky EU ohledně hlučnosti pneumatik pro rok 2016.

Oproti předchůdkyni, pneumatice Ecopia EP150, tato pneumatika snižuje energetické ztráty, protože má o 16 % nižší valivý odpor. Pneu má zároveň o 11 % kratší brzdnou dráhu při zachování dobré ovladatelnosti na mokru i suchu. Vlastnosti směsi jsou s dezénem běhounu prý lépe sladěny. Nová pneumatika je zcela konkurenceschopná i z hlediska životnosti a brzdné dráhy na suchu. Tyto aspekty ale energetické štítky nezohledňují.

Kvalitní letní pneu od firmy Brigestone k dostání na kupuj-pneu.cz.

Článek Ekologická Bridgestone Ecopia EP001S má skvělý grip byl publikován 11. března 2013 v 00.00 v rubrice Letní pneu. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...