Vredestein – „Navržen, aby vás chránil“

Tagy:  Vredestein, design, pneumatika, obutí, Enschede, guma

Sponzorované odkazy:

Vredestein – „Navržen, aby vás chránil“

Designed to protect you

Vredestein je holandský výrobce pneumatik. Sídlo společnosti je ve městě Enschede a sám výrobce se označuje za pneumatikárnu střední velikosti. Heslo společnosti zní: „Designed to protect you“ čili „Navržen, aby vás chránil.“

Pohled do historie plné kritických okamžiků

Trnitá cesta k pneumatice Profilux

Historie Vredesteinu začíná rokem 1908, kdy byla pod tímto názvem založena továrna na výrobu gumového zboží. Vredestein takový, jaký jej známe dnes, to znamená vyrábějící pneumatiky, vznikl po 2. světové válce. Byl založen roku 1946 ve spolupráci s americkým výrobcem BF Goodrich. Od Goodrichu převzal technologie a snažil se jej aplikovat v evropských poměrech, jenomže v Americe oblíbené pneumatiky se ukázaly pro evropské silnice nevhodné. Nezbylo nic jiného než vyvinout vlastní pneumatiku – a takto se zrodila legendární pneumatika Vredestein Profilux. Spolu se svým nástupcem, typem Masterlux tvořily prakticky veškeré příjmy Vredesteinu během padesátých a šedesátých let.

Období velmi hluboké krize

Období sedmdesátých let je v historii pneumatikárny v Enschede zapsáno černým písmem. Hospodářská recese a celosvětová ropná krize ruku v ruce s nepříliš dynamickým rozvojem společnosti znamenala obrovské problémy. Rozhodnutí společníka BF Goodrich znamenalo, že se má Vredestein stáhnout z evropského trhu. Takovéto balancování na hraně propasti skončilo roku 1977, kdy nizozemská vláda zakoupila 51% podíl ve firmě a svými dotacemi umožnila vývoj nových pneumatik a dala Vredesteinu šanci na přežití. Přišly pneumatiky Sprint + a Snowstar, které přinášely zisk i během 80. let.

Přechod do soukromých rukou

Později se ukázalo, že je Vredestein životaschopný i bez státní pomoci. Proto bylo roku 1991 vytvořeno investiční konsorcium, vystupující pod zkratkou VICO (Vredestein Investment Consortium), které převzalo většinový podíl ve společnosti. To si také vytýčilo dva základní cíle – omezit se pouze na ziskové trhy a rozšířit portfolium firmy. Díky tomu dnes najdeme v nabídce Vredesteinu i poměrně nestandardní pneumatiky.

Spojenectví se zahraničními giganty

Roku 2005 byl Vredestein zakoupen ruskou společností Amtel a vystupoval jako součást Amtel – Vredestein Group. Tato spolupráce se ovšem skončila nezdarem, když v dubnu 2009 Amtel zkrachoval. Během následujícího měsíce se ale Vredesteinu ujal indický gigant Apollo. Tento stav trvá až do současnosti a Vredestein vystupuje pod názvem Apollo Vredestein BV.

Kupte si pneumatiky za skvělou cenu na www.pneumatiky.cz!

Článek Vredestein – „Navržen, aby vás chránil“ byl publikován 4. května 2011 v 00.00 v rubrice Výrobci. Autorem článku je Marek Pouzar. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...