Co vám řeknou pneumatiky o autopůjčovně?

Co vám řeknou pneumatiky o autopůjčovně?

Co mají společného pneumatiky s půjčováním aut? Více, než se může při prvním pohledu zdát! Že se někteří snaží šetřit na pneumatikách není nic neobvyklého, ale to samé se bohužel stává i u autopůjčoven.

PneumatikyPneumatiky

Sami určitě moc dobře znáte ten okamžik, kdy vám v pneuservisu řeknou, že jsou vaše pneu po smrti. Když máte menší kola, tak vás čeká investice v řádech jednotek tisíců korun. Pokud však “obouváte” větší kola, cena je rázem mnohem vyšší.

Z praxe? Auta na operák

Když potkáte na silnici vůz Škoda Superb a Škoda Octavia (nejčastější firemní vozy), které mají nevkusné 16” plechové disky, máte téměř 100% jistotu, že vidíte auto, které je na operativní leasing. A proč tomu tak je? Především proto, protože součástí drtivé většiny operáků je i letní/zimní sada pneumatik. Co to má společného? Na 16” kola jsou pneumatiky levnější, než na 19” a vyšší.

Pokud vezmeme například zimní pneumatiku Barum Polaris 5 pro 16” disky, řešíme cenu kolem 1 500 Kč za kolo = sada vychází na 6 tisíc. Když máte 100 aut, pak je to 600 000 Kč.

Pokud vezmeme stejný model, pouze pro 19” disky, vystoupá cena za jedno pneu na 3 500 Kč. Sada tak vychází na 14 000 Kč. Když máte 100 aut, pak je to 1 400 000 Kč.

Ten cenový rozdíl je znatelný a narůstajícím počtem aut je ta suma větší a větší.

Autopůjčovny to mají podobně

V menších městech mají provozovatelé půjčoven menší vozový park, ale například v Praze se už jedná o vyšší desítky i stovky vozidel a proto jsou náklady na přezouvání pneumatik mnohem vyšší.

Autopůjčovny se starším vozovým parkem

Pokud se chystáte do autopůjčovny, která svůj vozový park udržuje do tzv. “smrti”, respektive auta se vyřazují až po vyšším kilometrovém nájezdu a stáří, pak dbejte opatrnosti právě na stavu, stáří i kvalitě “obutí”. To poslední co chcete je vůz s nebezpečnými pneumatikami.

5 let a dost

Pokud se máte rádi, určitě víte, že pneumatika drží své vlastnosti do 5 let od její výroby. Někde se sice můžete dočíst, že tomu je až 10 let, ale většinou to je na stránkách prodejců, kteří chtějí prodávat i pneumatiky, které mají na skladě mnohem déle. Platí však, že čím mladší, tím lepší.

Nebojte se a zeptejte se!

Pokud si plánujete půjčit vůz z autopůjčovny, nebojte se předem informovat o stavu požadovaného vozu, respektive v našem případě na stav pneumatik. Každá z nich má totiž na viditelném místě tzv. DOT, které určuje její stáří (rok i týden výroby). Např. 3521 = 35. týden v roce 2021. Předpoklá­dáme, že by vám žádná autopůjčovna o této hodnotě nelhala, protože si ji můžete při převzetí vozu ověřit a případně tuto skutečnost reklamovat.

Vybírejte autopůjčovnu se zánovními auty

Půjčit si dočasně auto z autopůjčovny, které bude nové, případně zánovní má nejen výhodu, že budete mít k dispozici nový vůz, ale především pak máte jistotu, že takové auto bude obuté na nových a prémiových pneumatikách, které dodal samotný výrobce vozu.

Takové vozy půjčuje například autopůjčovna Praha EASY, která se zaměřuje na vozový park, který není v průměru starší, než je 1 rok. U takových aut budete mít jistotu, že je obuté nejen na nových pneumatikách, ale i prémiových značek.

Pozor na autopůjčovny s neomezeným nájezdem!

Neomezené kilometry mohou vypadat jako lákadlo, ale pokud narazíte na půjčovnu, která má v základní ceně tento “benefit”, počítejte, že s vysokou pravděpodobností dostanete vůz s vysokým kilometrovým nájezdem a k tomu patří i zákonitě i s pneumatikami, které budou opotřebovanější.

Kvalita pneu je důležitá!

Až si budete půjčovat auto nebo třeba jen pořizovat novou sadu pneumatik pro své auto, vždy platí, že pneumatiky jsou jedna z věcí, na kterých se nešetří. Jedná se totiž o jediné, co vás reálně udržuje na silnici.

Článek Co vám řeknou pneumatiky o autopůjčovně? byl publikován 1. prosince 2021 v 00.00 v rubrice Informace. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...