Povinné ručení: Plaťte jen tolik, kolik musíte

Tagy:  Povinné ručení, pojištění, povinnost, srovnání, pojišťovna, internet

Povinné ručení: Plaťte jen tolik, kolik musíte

Řada motoristů je schopná jet přes celé město jen aby ušetřili pár korun při natankování plné nádrže. Je to směšné, protože většinou jsou to ti samí motoristé, kteří na povinném ručení platí rok co rok o stovky nebo dokonce o tisíce více, než by mohli.

Povinné ručení sice musí platit každý, kdo má vozidlo, resp. kdo má vozidlo s platnou SPZ. Nicméně u jaké pojišťovny si ho motorista pojistí, je zcela na něm. A zatímco třeba nabídky mobilních operátorů jsou vesměs stejné, u pojišťoven se totéž říct rozhodně nedá. Výslednou cenu ovlivňuje mnoho faktorů – obvykle zejména fakt, jestli má člověk ještě jiné pojištění (třeba životní, domácnosti apod.) u dané společnosti, jestli chce také havarijní pojištění, jaké krytí požaduje a u některých pojišťoven vstupuje do hry i otázka, jak moc člověk jezdí. Zejména začátečníci uvítají, když pojišťovna umožňuje převádět si bonusy mezi členy rodiny. Je tedy třeba podrobit jednotlivé nabídky pečlivému srovnání.

Jak ale zjistit, která pojišťovna je ta skutečně nejvýhodnější? Tím spíše, že co je nejlepší pro jednoho motoristu může být pro jiného klidně průměr či ještě hůře? Dalo by se „po staru“ obejít všechny kanceláře, vyslechnout si nabídky a poté si je porovnat. To je ale značně časově náročné a slabší povahy by mnohdy mohly podlehnout a přesvědčivému „pojišťovákovi“ hned podepsat smlouvu. Jednoduché, rychlé a přehledné řešení je využít kalkulačku na internetu. Motorista jen vyplní údaje o automobilu (roli hraje zejména objem motoru, ale třeba i rok výroby), o sobě samotném (to je důležité kvůli bonusům) a za chvíli vidí, co mu která pojišťovna nabízí.

Většina motoristů se nezajímá o své povinné ručení, dokud ho skutečně nepotřebuje. Foto: Martin SingrVětšina motoristů se nezajímá o své povinné ručení, dokud ho skutečně nepotřebuje. Foto: Martin Singr

Když nechce, může prostě vypnout internet a nic neřešit. To je obvykle případ prozíravých motoristů, kteří kalkulačky využívají, jen aby si potvrdili, že lepší cenu nedostanou. Pokud se ale rozhodne pojištění uzavřít, stačí kliknout na příslušné tlačítko, vyplnit krátký formulář a pak už se může těšit na levnější povinné ručení. Tedy v případě, že není nějakým způsobem vázán u stávající pojišťovny, ale to by bylo na jiné povídání…

Článek Povinné ručení: Plaťte jen tolik, kolik musíte byl publikován 2. července 2018 v 22.45 v rubrice PR články. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...