Zjistěte si podle VIN kódu informace o ojetém vozu

Zjistěte si podle VIN kódu informace o ojetém vozu

Každý by si koupil raději nový automobil, ovšem ceny nových modelů z tohoto přání často udělají jen pouhý sen. Daleko příznivější cenové nabídky mají autobazary. Nákup ojetého auta přitom nemusí být špatným rozhodnutím, pokud si vůz před koupí pořádně prověříte.

Není tajemstvím, že mnohé autobazary stáčí kilometry a všemožně se snaží navýšit cenu vozů, aby více vydělaly. Občas vyplave na povrch nějaký skandál týkající se velmi známých bazarů a lidé pak získávají pocit, že spolehlivý autobazar už snad ani neexistuje. Pravda to není, nákup ojetého auta může proběhnout bez nejmenších problémů – musíte se jen sami přesvědčit, zda vám prodejce říká pravdu.

Chtějte znát VIN kód

Postačí jednoduchá kontrola VIN kódu. Tento 17místný kód je takovým rodným číslem vozidla. Najdete ho v malém a velkém technickém průkazu, zelené kartě, servisní knížce a dalších dokumentech. Bývá i na vozidle (nejčastěji pod čelním sklem, u motoru, u dveří apod.). Jestliže se vás prodejce nesnaží obelstít, měl by vám ho sdělit. Vy jej pak zadáte na www.zkontrolujsiauto.cz a ihned uvidíte základní informace o voze a budete je moci porovnat s tím, co tvrdí prodejce.

Podvést zákazníky je skutečně jednoduché

Výše uvedený systém na kontrolu VIN kódu provozuje společnost Cebia, která se zabývá prověřováním historie ojetých vozů. Nedávno se rozhodla zákazníkům ukázat, jak jednoduché je trochu upravit auto z bazaru, aby se jeho cena navýšila o několik deset tisíc.

Zakoupili auto v horším stavu, provedli pár běžných úprav (stočili tachometr, vytvořili novou servisní knížku, vyčistili vůz) a cena se rázem zvedla o 80 000 Kč. Reálné náklady na tyto úpravy přitom nepřesáhly dvacet tisíc. Zájemců se ozvalo dost a dva byli ochotni zaplatit ihned v hotovosti bez dalšího prověřování.

Chcete vidět, jak to dokázali? Zajímá vás, jak poznat stočené tachometry? Pak se určitě podívejte na nechcivrak.ce­bia.cz, kde je celý výše popsaný pokus natočen na videích.

Článek Zjistěte si podle VIN kódu informace o ojetém vozu byl publikován 26. března 2017 v 23.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...