Cooper: Sto let historie amerického giganta

Tagy:  Cooper, USA, výrobci, americké pneumatiky, rallycross, Formule 3, motorsport, výkonné vozy

Sponzorované odkazy:

Cooper: Sto let historie amerického giganta

Mezi českými motoristy není značka pneumatik Cooper nijak více známá, celosvětově se ale jedná o výzmaného hráče, který letos oslavil sto let existence.

V roce 1914 John F. Schaefer spolu se svým švagrem Claudem E. Hartem vytušili, že v novém odvětví automobilového průmyslu je budoucnost a skoupili v Arkonu společnost zabývající se opravami pneumatik. Rok nato koupili ještě obří továrnu vyrábějící pneumatiky.

Díky úspěšným investicím a obchodům se značce dařilo a během války pružně zareagovala, zřídila oddělení pro válečnou výrobu a v roce 1946 změnila název na Cooper Tire & Rubber Company. V druhé polovině dvacátého století pak začala expanze na nové trhy. V San Antoniu vyrostlo prvotřídní testovací centrum, které dodnes hraje důležitou roli.

Evropská nabídka je bohatá

Současná evropská nabídka se člení na obutí pro vysoce výkonné vozy, auta střední třídy, malá vozidla, vysoce výkonná SUV, off roady a dodávky. Chloubou mezi letními pneumatikami je Cooper Zeon CS Sport určená pro velmi výkonné vozy. Dvě středová žebra jsou po stranách doplněna zvlněnými příčnými drážkami. Běhoun pak obsahuje siliku pro lepší výkon za mokra a vynikající trakci na suché silnici. Pneumatika je také velmi tichá, se skvělou odezvou na řízení a stabilní při vysokých rychlostech. Naopak při parkování blízko obrubníků pomáhá ochrana ráfku.

Zástupcem zimní pneumatiky může být Discover M + S Sport pro výkonné SUV. Snow Groove Design Technology zajišťuje „zakousnutí“ hran do sněhu a ledu, zatímco tuhost pneumatiky zůstává na vysoké úrovni. I zde našla uplatnění silika s dalším velkým plus – je pružná i při nízkých teplotách a některé verze jsou až pro rychlosti 240 km/h. Pneumatika je bez hřebů, nicméně je schválena pro použití v těžkých sněhových podmínkách.

Pneumatiky Cooper pro výkonná vozidla jsou skvělou volbou. Foto: coopertire.comPneumatiky Cooper pro výkonná vozidla jsou skvělou volbou. Foto: coopertire.com

Firma má dnes více jak 65 poboček ve třech kontinentech po celém světě a pneumatiky z rodiny Cooper má více než milion aut, značka se přitom zaměřuje zejména na osobní auta a lehká vozidla, přirozeně hlavně pro Severní Ameriku, v USA je Cooper čtvrtým největším výrobcem pneumatik a na světě je jedenáctý. Posilovat pozici v Severní Americe, expandovat více do Evropy a zaměřit se na Čínu, to jsou nejnovější výzvy, jaké si před sebe společnost klade.

Rallycrossové úspěchy

Značka se angažuje také v rallycrossu. Je to svým způsobem přirozené, neboť již v roce 1997 skoupila Avon Tyres Limited a od roku 2003 má 11 % v Kumho Tire. V obou případech se jedná o značky velmi dobře známé a úspěšné v závodech rallycrossu. Cooper byl výhradním dodavatelem pneumatik a tak s nimi jezdila i největší hvězda seriálu, bývalý mistr světa ve WRC Petter Solberg. Letos přidal titul i v rallycrossu.

„Jsme hrdí na spojení s tak vzrušující sérií. Rallycrossové pneumatiky Cooper jsou specificky navrhovány, aby se vyrovnaly s neuvěřitelnými nároky ve světovém rallycrossu,“ uvedla spolu s gratulací novému mistru světa Sarah McRoberts, marketingová manažerka pro Cooper Tire Europe. Třeba už se brzy ze stránek českého dovozce pneu Cooper ztratí nesmyslný popisek fotky, který uvádí, že v rallycrossu mají jezdci vedle sebe i spolujezdce.

Logo společnosti je jednoduché, ale elegantní. Foto: coopertire.comLogo společnosti je jednoduché, ale elegantní. Foto: coopertire.com

Pneumatiky Cooper slaví úspěchy ale také v britské formuli 3, tedy jakési líhni talentů pro Formuli 1. I zde je výhradním dodavatelem a tak čínský jezdec Martin Cao získal právě s těmito pneumatikami letošní titul. Pneumatiky Cooper se účastní i slavného „Dakaru“ a v Americe se angažují mimo jiné i v prestižních závodech Indy lights series.

Článek Cooper: Sto let historie amerického giganta byl publikován 11. listopadu 2014 v 00.00 v rubrice Výrobci. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...