Dunlop SP Winter Response: Stabilita nade vše

Tagy:  Dunlop SP Winter Response, stabilita, zimní, bezpečnost, testy, zkušenosti, výdrž

Sponzorované odkazy:

Dunlop SP Winter Response: Stabilita nade vše

První polovina prosince zaskočila mnoho řidičů teplotami pod bodem mrazu i ve dne a závějemi sněhu. Teď už jsou zimní pneu nezbytností pro každého, kdo s autem vyjede ven. Jednou z možností, co obout, jsou Dunlop SP Winter Response. Pneumatika je doslova nabitá technologiemi, které sledují hlavně lepší stabilitu.

Tyto pneumatiky podle výrobce nabízí vyrovnaný výkon při jakýchkoliv zimních podmínkách – na sněhu, ledu i za mokra. Na sněhu prý poskytují vynikající záběr a navzdory nízkým teplotám nabízí vynikající přilnavost. Odezva na situaci na vozovce je údajně perfektní.

Dunlop SP Winter Response disponuje asymetrickým vzorkem dezénu, který využívá různé zóny k různým účelům. Díky tomu má pneumatika vyrovnané vlastnosti na sněhu, ledu i v mokru, tedy v typických podmínkách, jaké u nás během zimy každoročně panují. Nejen na mokru, ale i na suchu zvyšuje přilnavost pneumatik asymetrické uspořádání drážek. Samotný asymetrický dezén již nabízí lepší ovladatelnost a odolnost proti aquaplaningu. Zaujme souvislé středové žebro, které zvyšuje stabilitu vozu a přesnost řízení.

Dezén běhounu pak využívá dva typy lamel, které ve vzájemné spolupráci udržují dobrý záběr, brzdění a zatáčení na sněhu. Multilamelový systém je jako stvořený do typických zimních, rychle se měnících, podmínek. Může být chladné suché počasí, sněžení či dešťové přeháňky, různé typy lamel se s těmito nástrahami vypořádají a nabídnou stabilní výkon.

Zároveň je v běhounové směsi vysoký obsah siliky, takže je pneumatika elastická i při nízkých teplotách. To v praxi pomáhá lepšímu záběru na sněhu a na ledu. Díky sadě pokročilých prvků integrovaných v technologii Dunlop Touch je zajištěn skvělý přenos podnětů z vozovky přímo k řidiči.

Dunlop SP Winter Response výrobce chválí, v testech obstála, ale řidiči moc spokojení nejsou. Foto: www.dunlop.euDunlop SP Winter Response výrobce chválí, v testech obstála, ale řidiči moc spokojení nejsou. Foto: www.dunlop.eu

Vyšší přesnosti pneumatiky pomáhá multiprofilový běhoun (MRT). Tento dezén využívá deset různých profilů a díky tomu je rozložení tlaku na kontaktní ploše s vozovkou vysoce efektivní. Přechod z jízdy rovně do zatáčky je plynulejší a řidič sám cítí přesnější a pozvolnější reakce. Přesnost a stabilita by měla dále zdokonalit specifická patní oblast, tedy posílené spojení mezi pneumatikou a ráfkem.

Některé pneumatiky mohou mít problémy s tím, že je ve vyšších rychlostech postihnou obvodové deformace. Dunlop SP Winter Response proti těmto komplikacím bojuje bezešvým pásem (JLB), kdy technologie Hybrid Overlay tyto deformace snižuje. Kromě plynulého a rovnoměrného opotřebení motorista ocení i lepší stabilitu ve vyšších rychlostech.

Směs s obsahem silica-plus, kterou tyto pneumatiky využívají, byla původně vyvinuta pro závodní automobily a nabízí vysokou úroveň přilnavosti, zejména pokud je mokro a nízká teplota. Kromě nízkého opotřebení tak pneumatika vykazuje rovněž mimořádný výkon při brzdění a akceleraci.

Pneumatika poměrně dobře obstála v testech a tak jsou trochu překvapením poznatky z praxe. Řidiči, kteří pneumatiku Dunlop SP Winter Response zkusili, se shodují, že výdrž není vůbec dobrá, odhadují kolem dvaceti tisíc kilometrů. Poměrně často se objevuje také názor, že na sněhu a ledu se tato pneumatika chová jako letní. Někteří však říkají, že vlastnosti jsou alespoň předvídatelné, na rozdíl od neúměrně levné konkurence…

Kupte si pneumatiky za skvělou cenu na www.pneumatiky.cz!

Článek Dunlop SP Winter Response: Stabilita nade vše byl publikován 14. prosince 2012 v 00.00 v rubrice Zimní pneu. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...