Continental EcoContact 5: výkonná ekologická pneumatika

Tagy:  Continental, ContiEcoContact 5, letní, ekologie, bezpečnost, test, energie

Sponzorované odkazy:

Continental EcoContact 5: výkonná ekologická pneumatika

V souvislosti s trendem „zelených“ pneumatik bylo vždy problematické zkombinovat krátkou brzdnou dráhu na mokru i na suchu s nízkým valivým odporem. Continental však uvádí, že s letní pneumatikou EcoContact 5 vyřešil tyto problémy s lehkostí.

„Pro splnění požadavku na minimální valivý odpor a udržení či dokonce zlepšení bezpečnosti jízdy musí projít každá komponenta opětovným vývojem se zaměřením na konstrukci, profil, směs a dezén,“ píše Continental na svém webu o pneumatice, která prý byla vyvinuta ve spolupráci s předními evropskými výrobci automobilů a má sloužit kompaktním vozům i limuzínám.

Kde vzít a nekrást?

Problém, před kterým stáli týmy vývojářů u ekologických pneumatik, spočívá ve snížení valivého odporu a zvýšení bezpečnosti. To si u Continentalu vyžádalo zcela nový přístup u všech čtyř komponent pneumatiky, tedy u konstrukce, profilu, směsi a dezénu. Sladit valivý odpor a handling lze díky konstrukci pneumatiky, zatímco běhounová směs pomůže řešit valivý odpor a brzdnou dráhu na mokrém povrchu. Změna profilu pneumatiky dovoluje zvýšit životnost a vhodný dezén pozitivně ovlivňuje brzdné vlastnosti na mokru. Continental říká, že se u této pneumatiky podařilo zlepšit celkový výkon a ještě více vyvážit jízdní vlastnosti.

Vývojáři se zaměřili na nižší ztráty energie. Při výrobě pneumatiky byla použita nová generace polymerů, která podstatně zlepšuje vytvářené chemických vazeb mezi polymerními řetězci a silikou. Směs, kterou tvoří stabilnější a pevnější vazby, produkuje méně ztrátové energie a přínosem je snížení valivého odporu. Lamely jsou extrémně tenké a hrany optimalizované – tím se snižuje deformace běhounu i opět i ztráty energie. Bočnice je více flexibilní a pracuje s nižším výdejem energie. Díky osvědčenému konceptu plochého profilu, který se dále optimalizoval, se dále snižuje ztrátová energie.

Nešlo ale jen o snižování ztráty energie. Byla také zesílená tuhost patní oblasti a tím se zlepšil přenos bočních sil při změně směru jízdy, tedy přínos pro ovladatelnost. Valivý odpor snižuje také nová bočnicová směs s optimalizovanou flexibilitou a sníženou hmotností. Konstruktéři uvádí, že pro vyšší životnost bylo nalezeno optimální umístění dezénových drážek. Snížila se tím také možnost prokluzování pneumatik.

ContiEcoContact 5 jsou pro malá auta i limuzíny, hodí se i pro „prcka“ Toyotu Aygo. Foto: www.conti-online.comContiEcoContact 5 jsou pro malá auta i limuzíny, hodí se i pro „prcka“ Toyotu Aygo. Foto: www.conti-online.com

Zcela nový koncept?

ContiEcoContact 5 uvedená na trh v loňském roce prý představuje zcela nový koncept pneumatik specificky zaměřených na motoristy, kteří jezdí delší vzdálenosti, ale i na ty, kterým záleží na životním prostředí. Vyrábí se pro ráfky 14 „-16“ v šířce od 165 do 225 mm a je schválena pro rychlosti až do 300 km/h.

Pneumatiky Continental, a model ContiEcoContact 5 nevyjímaje, si vysloužily skvělé hodnocení v několika testech. Ocenění tyto pneumatiky získaly od autoklubů ADAC, ÖAMTC, TCS a časopisu Stiftung Warentest. V testech ADAC byla ContiEcoContact 5 vůbec nejlepší v rozměru 165/70 R 14 T. Hodnotitelé chválili „velmi malou spotřebu paliva a nízké opotřebení“ i vyvážené vlastnosti. Patří však ke špičce nejen co se týká vlastností, ale také ohledně ceny.

Kupte si pneumatiky za skvělou cenu na www.pneumatiky.cz!

Článek Continental EcoContact 5: výkonná ekologická pneumatika byl publikován 17. dubna 2012 v 00.00 v rubrice Informace. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...