Podle čeho poznat kvalitní pneuservis?

Tagy:  pneuservis, výměna pneu, vyvážení, kvalita, cena, BestDrive, First Stop

Sponzorované odkazy:

Podle čeho poznat kvalitní pneuservis?

Zkušení motoristé si většinou vědí rady, který pneuservis zvolit pro vyvážení kol nebo jakékoliv jiné úkony. Co ale když nevíte, do jakého servisu zamířit? Pokud přemýšlíte, do kterého pneuservisu zajet, dá se orientovat podle několika indicií.

První známkou kvality je tradice. Pneuservis, který poskytuje své služby již desítky let, nebude zřejmě nekvalitní . Dbejte také na renomé značky pneuservisu a pověst v okolí. Dobré pneuservisy také většinou nabízejí více značek pneumatik, aby si zákazník mohl vybrat. Pokud servis „nezávisle“ nabízí jen jednu značku a tvrdí, že je to ta nejlepší a pro všechny řidiče ideální volba, je něco špatně.

Druhou známkou jsou proškolení pracovníci a moderní stroje. Není to sice stoprocentní, ale i motoristickému laikovi musí být jasné, že moderní elektronika odvede lepší práci než obyčejný momentový klíč. Profesní zdatnost a technické znalosti pracovníků však člověk těžko pozná předem.

Není ale úplně správně rovnou odsuzovat malé servisy. „Kvalitní práci může odvést velký pneuservis stejně jako malý živnostník,“ podotýká Jiří Anderle z webu NejlevnejsiPNEU.cz. Pro řidiče nabízí „své“ stránky. Zde je v podstatě denně monitorována činnost partnerských pneuservisů a kvalitativní údaje jsou zaznamenávány v databázi.

„V současnosti doporučujeme stovky partnerských servisů, kde jsme schopni zákazníkovi garantovat kvalitně odvedenou práci za rozumnou cenu,“ říká Anderle a dodává, že zákazníci s pneumatikami zakoupenými přes NejlevnejsiPNEU.cz mohou dostat další slevu. V každém větším městě v ČR a na Slovenku prý je minimálně jeden partner.

Giganti: záruka kvality

Vysoký standard služeb nabízí třeba First Stop, což je koncept partnerství specializovaných prodejců pneumatik. Mezi členy sítě First Stop patří malé začínající pneuservisy nabízející základní pneuservis i velké servisy s rozsáhlou nabídkou zboží a služeb. Podle velikosti servisu, nabízených služeb a sortimentu může zákazník rozlišit tři úrovně pneuservisů. Jsou značené třemi, čtyřmi nebo pěti hvězdičkami. Koncepce partnerství First Stop stále roste a dnes již zahrnuje více než 1 900 partnerů ve 24 evropských zemích.

Opravdu kvalitní pneuservis nabízí i tzv. poprodejní služby pro zákazníky – oprava proražených pneumatik, pojištění pneumatik uskladnění zimních či letních kol, nebo možnost servisu na počkání. Například v žluto-modrých servisech BestDrive (donedávna Barum) jsou mechanici odborníci i na podvozkové části automobilu a v rámci servisu tak mechanik tuto oblast také vizuálně zkontroluje.

Pneuservis BestDrive jsou zárukou kvality. Foto: Martin SingrPneuservis BestDrive jsou zárukou kvality. Foto: Martin Singr

„Ideální pneuservis se postará i o to, aby řidič své pneumatiky využíval optimálně – zaměří se na kontrolu a seřízení podvozku (od geometrie, přes tlumiče až po brzdy). Nesprávně seřízený podvozek auta totiž zkracuje životnost pneumatik až o 80%, nemluvě o bezpečnosti auta a posádky,“ varuje při otázce na služby kvalitního pneuservisu Iva Šubrtová z Barum Continentalu. Na podvozek ve správném technickém stavu klade důraz i Václav Špička z Autoklubu ČR.

Pozor na „kouzelníky“

Rozhodně se předem zajímejte, jestli pneuservis „nečaruje“ s cenou. Nejsou výjimkou případy, kdy je přezutí zdarma, ale cena vyvážení je předražená a podobně. Zákazník tak v konečném efektu prodělá. Zajímejte se, zda má pneuservis všechny služby transparentně účtované, zda budete mít přehled, kolik platíte za služby a kolik za materiál, resp. za samotné pneumatiky a doplňky.

Naprostou samozřejmostí je, že pracovník kvalitního servisu vezme v úvahu všechny informace, které mu řidič dá a na jejich základě pro něj vybere optimální pneumatiku. Musí znát typ vozu, způsob jízdy, oblast, kde se pohybuje i cenové rozpětí, kolik chce motorista investovat. Standardem je pak obutí, vyvážení a montáž pneumatik na vozidlo

Špička varuje, že podceňování výběru pneuservisu ohrožuje bezpečnost řidiče a spolucestujících. „Nejhorší možnou situací je zničení pneumatiky během jízdy. Tam pak záleží hodně na řidičských zkušenostech, ale bohužel ve většině případů to končí nehodou,“ uvádí Špička příklad z reálného života.

Článek Podle čeho poznat kvalitní pneuservis? byl publikován 5. dubna 2012 v 00.00 v rubrice Informace. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...