Dunlop SP Winter Sport 4D: Jedna drážka navíc pomáhá

Tagy:  Dunlop SP Winter Sport 4D, technologie, zimní, drážka, motorsport

Sponzorované odkazy:

Dunlop SP Winter Sport 4D: Jedna drážka navíc pomáhá

Dunlop, britský výrobce patřící do koncernu Goodyear, letos přestavil novou pneumatiku s inovativním 4D lamelovým systémem, který prý poskytuje vynikající přilnavost na zimních silnicích.

Pokud si již nejste jistí svými zimními pneumatikami a hledáte něco nového, možná sáhnete po novince od Dunlopu. Jedná se o vysoce výkonnou zimní pneumatiku Dunlop SP Winter Sport 4D, která je nástupcem úspěšné pneumatiky Dunlop SP Winter Sport 3D, která uspěla v mnoha nezávislých testech (mimo jiné renomovaný test německého a rakouského autoklubu ADAC/ÖAMTC nebo test časopisu AutoBild).

Pneumatika Dunlop Winter Sport 4D debutovala ve Skandinávii, kde se mohly naplno projevit všechny nové technologie. Tyto inovace poskytují prý více bezpečnosti a také dokážou lépe reagovat na situaci na vozovce. Řidič se na ně prostě může spolehnout.

Pro kruté zimy…

Dunlop při vývoji pneumatiky pamatovat na kruté zimy, které v nedávné minulosti panovaly ve střední a severní Evropě, Česko nevyjímaje. Jak již název pneumatik napovídá, pneumatiky obsahují nově vyvinutý 4D lamelový systém.

„Lamela je ultra tenká drážka v běhounu pneumatiky, zlepšující trakci a přilnavost. S Dunlop SP Winter Sport 4D jsme naší velmi oblíbenou 3D technologie rozšířili o příčnou lamelu a tím vytvořili mikro blok, který umožňuje lepší rozložení tlaku na silnici,“ vysvětluje ředitel Dunlopu pro rozvoj Bernd Loewenhaupt.

Zvyšování počtu lamel v zájmu lepšího záběru na sněhu tedy pokračuje. Deformace běhounových bloků je omezena inovativním systémem vzájemně uzamykatelných 3D lamel. Pneumatika také obsahuje vroubky podobné zubům u pily, které jsou na vnitřní straně bloků pneumatiky a zlepšují brzdění v hlubokém sněhu. Na ledě ale lamely příliš nepomohou, zde pomůže vylepšená směs s funkcionali­zoanými polymery, díky kterým se eliminuje tuhnutí směsi za nižších teplot.

…i pro mokré silnice

Vzhledem k tomu, že ve většině Evropy jsou ale zimní silnice jen mokré, Dunlop vyvinul také unikátní směrový dezén kombinovaný s dynamickou běhounovou směsí. Díky funkcionalizovaným polymerům má pneumatika optimální dynamickou tuhost při různých teplotách a pneumatika nemusí dělat kompromisy, říká Loewenhaupt.

Dalším cílem vývojářů byla redukce hmotnosti, neboť to úzce souvisí se zvyšováním výkonu a efektivity. I zde se dosáhlo zlepšení a to řidiči poznají o něco menší spotřebou vozu. Menší hmotnost totiž znamená menší námahu motoru, aby překonával valivý odpor, vysvětluje Dunlop.

Nejen pro závodní dráhy

Kvalitu sportovních pneumatik Dunlop potvrzuje, že se pro tuto značku rozhodly automobilky Audi, BMW, Jaguar nebo Merscedes-Benz. Dunlop se již roky aktivně zapojuje do motosportu, specializuje se na dálkové okruhové závodění, mimo jinými trofejemi má i tu za vítězství v Le Mans Serii.

Dunlop se aktivně angažuje v motorsportu. Zdroj: www.dunlop.euDunlop se aktivně angažuje v motorsportu. Zdroj: www.dunlop.eu

Dunlop SP Winter Sport 4D se vyrábí ve 37 variantách, rozměry jsou od 195/55 R15 do 255/35 R19 a určitě si zde vyberou majitelé sportovních aut i vozidel vyšší třídy. Rychlostní inedx je T (190 km/h) až V (240 km/h).

Kupte si pneumatiky za skvělou cenu na www.pneumatiky.cz!

Článek Dunlop SP Winter Sport 4D: Jedna drážka navíc pomáhá byl publikován 20. prosince 2011 v 00.00 v rubrice Informace. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...