Jaké jsou výhody a nevýhody celoročních pneu?

Jaké jsou výhody a nevýhody celoročních pneu?

Pokud vás čeká nákup nových pneumatik a zvažujete, jestli si místo dvou sad sezónních pneu nepořídit jedny celoroční. Přečtěte si, pro jaké řidiče je celoroční obutí vhodnou volbou a pro jaké jsou spíše pohromou.

Výhody celoročních pneu

V zimě. V létě. Na stejném obutí. Bez přezouvání. Bez uskladňování. A když náhodou nasněží ještě v květnu, můžete být v „klidu“. A navíc ta úspora za jednu sadu pneu. To jsou nejčastější argumenty pro pořízení celoročních pneumatik. Ale není to tak růžové, jak se na první pohled zdá.

Nevýhody zdánlivých výhod

Celoroční pneu jsou v každém ohledu kompromisem. Vylepšení na jedné straně, znamená zhoršení na straně druhé. Jde o jakési vyvažování a balancování na hraně. Obecně platí, že celoroční pneu si se sněhem poradí jen horko těžko, a v případě, že se přidá i ledovka je lepší nevyjíždět a raději počkat, až se počasí umoudří. Testy potvrzují, že výkony nejlepších celoročních pneu se rovnají výkonům podprůměrných letních a zimních pneumatik.

Sporná úspora

Je pravdou, že v případě celoročních pneu si místo dvou sad kupujete jen jednu, ale ta je dražší, než průměrné letní a zimní obutí, a má nižší kilometrový nájezd než sezónní obutí, a nenabízí takovou úsporu paliva. Z dlouhodobého hlediska při nákupu celoročních pneu ušetříte přinejlepším pár set korun.

Jak výhodně nakoupit pneumatiky

Pokud vás k nákupu celoročních pneu motivuje hlavně úspora, jsou i jiné a ekonomičtější způsoby než pořízení celoročních pneu. Nejlepší strategií je sledování výsledků testů pneumatik. Kvalitní pneu od ověřených značek jsou většinou drahé, ale rok co rok se v testech zimních pneumatik i těch letních objevují modely méně známých značek s překvapivě dobrými výsledky, které mají úsporný provoz i vysoký kilometrový nájezd.

Při výběru myslete také na to, že značení pneumatik musí vždy odpovídat hodnotám, které jsou uvedeny v technickém průkazu vozidla. V případě, že by se lišily, neprojdete přes STK a museli byste si koupit nové, odpovídající obutí.

Jak vypadají ideální adepti na celoroční pneu

Jsou to sváteční řidiči a městští obyvatelé oblastí s mírnějším klimatem, kde jsou výkyvy počasí mezi zimním a letním období minimální. Sníh je tam vzácností, když už se objeví, silničáři ho rychle rozpráší. Vhodnými adepty jsou také sváteční řidiči, kteří autem vyráží jednou týdně na nákup a celkově toho moc nenajezdí.

Komu by mělo zůstat celoroční obutí zapovězeno

Milovníkům sportovní jízdy a obyvatelům horských a podhorských oblastí, kde často sněží, více mrzne a počasí je celkově drsnější než někde v jihomoravských nížinách. Celoročním pneu by se měli obloukem vyhnout i všichni milovníci svižnější jízdy. Celoroční obutí vás nikdy nepodrží tak dobře, jako specializované sezónní pneu. Pokud nechcete jízdu neustále podřizovat rozmarům počasí, nepořizujte si je.

Článek Jaké jsou výhody a nevýhody celoročních pneu? byl publikován 12. září 2019 v 22.45 v rubrice Zimní pneu. Autorem článku je Redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...