Před příchodem zimy je čas na výměnu kol a poklic u auta

Před příchodem zimy je čas na výměnu kol a poklic u auta

Nastává období, kdy venku budou převažovat plískanice, mrazy, bláto a deštivé počasí. To je nejhorší čas pro řidiče, kteří musejí jezdit daleko opatrněji. K bezpečné jízdě nepochybně patří nazutí zimních pneumatik a výměna poklic.

Jak je to se zimními pneumatikami?

Jako řidiči byste už několik let měli mít přehled o tom, kdy zákon stanovuje situace, za kterých je nutné používat zimní pneumatiky. V zásadě platí, že jde období od začátku listopadu, je-li venku námraza, případně nízké teploty.

Každá pneumatika se chová jinak. Zimní varianty jsou oproti letním na nepříznivé a chladné počasí vylepšené kromě jiného tím, že mají hlubší dezénové drážky. Nesmí mít hodnotu nižší nežli 4 mm. Dezén způsobuje lepší odvádění vody zpod kol, díky čemuž nedochází ke smýkání vozu a aquaplaningu.

Výběr poklic na kole

Právě nyní je nejvyšší čas na přezutí pneumatik. Praktické je si k tomu přidat také nové kryty kol. Výměna poklic právě před zimním obdobím je vhodná z toho důvodu, že vám nové poklice na kola lépe ochrání vůz před špínou a případným poškozením. Do kol se dostane méně bláta, což umožní zachovat dobré jízdní vlastnosti vozidla.

Při výběru poklic na kola si hleďte toho, abyste zvolili správnou velikost. Nejběžnější modely jsou od 13 do 16 palců. Chcete-li co nejvíce ušetřit, vyplatí se pořídit plastové poklice na kola. Kladete-li důraz hlavně na design, zvolte sportovní pochromované poklice, které jsou velmi efektní. Na výběr jsou pak celoplošné kryty kol, případně moderní paprskové. Ty ale kola automobilu chrání přeci jen méně.

Nasazení zimních pneumatik a použití vhodných poklic rozhodně nezanedbávejte. Může se vám to vymstít nejen v podobě špatných jízdních vlastností auta, ale také ve zvýšených nákladech na jeho provoz. A v případě nevhodných pneumatik vám rovněž hrozí sankce za strany PČR a orgánů státní správy.

Článek Před příchodem zimy je čas na výměnu kol a poklic u auta byl publikován 23. října 2017 v 22.30 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...