Altenzo: Novinka od protinožců

Tagy:  Altenzo, novinka, Austrálie, Čína, Sports Tempest, kvalita

Sponzorované odkazy:

Altenzo: Novinka od protinožců

Značka Altenzo je poměrně novým hráčem na pneumatikářském poli. Vznikla totiž v roce 2009 a založili jí australští inženýři ze společnosti PDW. Jelikož šlo o firmu obchodující s litými koly, k pneumatikám už nebylo daleko.

Hned na začátku přitom stáli zaměstnanci před nelehkým úkolem. Tím bylo navrhnout pneumatiku prémiové kvality za rozumnou cenu. Výsledkem byly první tři modely pneumatik Altenzo s názvy Sports Equator, Sports Comforter a Sports Navigator. „Hlavní důraz byl kladen na výrobu nízkoprofilových, vysokorychlostních pneumatiky pro osobní automobily a vysokoprofilové pneumatiky pro SUV a lehké nákladní vozy,“ uvádí výrobce.

Snaha o snížení nákladů na výrobu pak vedla k přesunutí části samotné výroby pneumatik do Číny. Dle vedení společnosti to však kvalitu pneumatik nijak neovlivnilo. „Je samozřejmé, že kvalita produkce vyrobené v Čině je závislá především na vybavení továrny, a pak na přesnosti a důkladnosti kontroly ze strany majitele,“ vysvětluje Altenzo. Názory řidičů se ale různí – někteří si je nemohou vynachválit a vyzdvihují jejich nízkou cenu. Jiní píšou, že pneumatiky byly tak nekvalitní, že je museli zkrátka vyhodit.

PDW si jako partnery při výrobě pneumatik vybrala přední čínskou pneumatikářskou firmu Sentaida Sentury Tire a její dceřinou společnost Qingdao Sentury Tire. To je jedna z nejmodernějších továren společnosti, vznikla v roce 2009 a o čtyři roky později získala certifikát umožňující vyrábět pneumatiky pro všechna civilní letadla včetně Boeingu a Airbusu. Ročně jich tam vznikne více než deset tisíc, jde o jediného výrobce svého druhu v Číně. Co se obutí pro automobily týká, nyní vyrobí více než patnáct milionů pneumatik ročně. Kapacita se přitom stále zvyšuje a do konce příštího roku by měla být padesát milionů pneumatik.

Synergie mezi Qingdao Sentury Tire a PDW přinesla více než milion pneumatik vyrobených v roce 2013. Množství dostupných rozměrů a typů v průběhu čtyř let se zvětšilo z pěti na sedmdesát, uvádí dále výrobce. Pneumatika Altenzo je prý jediná v Čině, která hromadně vyrábí v šířce 315 mm. V červenci roku 2014 navíc skončily zkoušky a evropská certifikace rozměru 325/20 R21. V současné době má už Altenzo zastoupení ve více než čtyřiceti státech, ostatně i v Česku se dají pneumatiky této značky sehnat, třebaže o nich prodejci často mluví jako o novince.

Pneumatiky Altenzo jsou pro české motoristy novinkou, vyrábí se teprve od roku 2009. Foto: www.altenzo.czPneumatiky Altenzo jsou pro české motoristy novinkou, vyrábí se teprve od roku 2009. Foto: www.altenzo.cz

Zimní pneumatiky pro vozy střední třídy nesou název Altenzo Sports Tempest I a mají pokročilou skladbu a technologii běhounu. Mají poskytovat přesnou kontrolu a optimální ovládání na sněhu a ledu. Směrový dezén působí robustním dojmem, přesto je dle výrobce snížena hlučnost pneumatik. Majitelé prémiových vozů by pak měli sáhnout spíš po modelu Sport Tempest V.

Letní pneumatiky, to pak jsou Sports Linear pro vozy nižší třídy, Sports Equator pro nižší a střední třídu a Sports Comforete pro střední třídu a prémiové vozy. Řadu doplňuje Sports Navigator pro crossovery a SUV, který se dočkal již své druhé generace. Řidiči vozů SUV a aut s pohonem všech čtyř kol mohou sáhnout i po modelu Sports Explorer a pro dodávky je určený model Cursitor.

Článek Altenzo: Novinka od protinožců byl publikován 30. listopadu 2020 v 00.00 v rubrice Letní pneu, Výrobci a Zimní pneu. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...