Základní rozdělení transformátorů a speciální typy transformátorů

Základní rozdělení transformátorů a speciální typy transformátorů

Znáte základní rozdělení transformátorů? Pokud se o nich chcete dozvědět více, čtěte dále. Kromě základního dělení si řekneme i nejdůležitější informace o méně běžných typech těchto zařízení.

Transformátor, lidově nazývaný také jako „trafo“, označuje neotáčivý elektrický přístroj, který umožňuje přesun elektrické energie z jednoho do druhého elektrického obvodu, a to za pomoci elektrické indukce. Transformátory jsou využívány na změnu velikosti střídavého elektrického napětí, a to směrem „nahoru“ nebo „dolů“. Jejich dalším využitím je také galvanické oddělení dvou elektrických obvodů, a to z důvodu bezpečnosti (zásah elektrickým proudem).

Rozdělení podle transformátorů podle typu jádra

Transformátory můžeme nejprve rozdělit podle toho, jaké mají jádro, přičemž rozlišujeme jeho tvar a použité materiály.

Tvar jádra:

  1. Toroidní transformátor (slangově – toroid): tato zařízení mají uvnitř kruhové jádro a vinutí z měděných drátů po celém svém obvodu.
  2. Jaderný transformátor: jsou specifické primárním i sekundárním vinutím na jednotlivých sloupcích jádra.
  3. Plášťový transformátor: obě vinutí se nacházejí na jednom – středním sloupu jádra.

Materiál použitý na výrobu jádra:

  1. Feritové (vysokofrekvenční) jádro
  2. Železo-prachové jádro
  3. Transformátorový plech

Speciální typy transformátorů

Měřicí transformátory

Měřicí transformátory bývají konstruovány na toroidním jádru. Mají několik odboček ze sekundárního vinutí. Mezi nimi se přepínají odbočky, díky čemuž se získá rozdílné výstupní napětí. Sekundární vinutí má holou jednu stranu, po které se pohybuje běžec. Ten po jednom závitu plynule přepíná odbočky vinutí. Tyto typy transformátorů jsou využívány hlavně v laboratorních zdrojích regulovaného napětí.

Signálový transformátor

Transformátory využívané při přenosu digitálního nebo analogového signálu (příklad: mikrofonní transformátory, které slouží k propojení mikrofonního signálu ke vstupu zesilovače). Jsou využitelné i při galvanickém oddělení signálových elektrických obvodů.

Auto-transformátor

Tyto transformátory nedokážou zajistit galvanické – bezpečnostní oddělení. V praxi mluvíme o jedné cívce s jednou odbočkou. Jejich specifickou vlastností je to, že mají při stejném výkonu nižší hmotnost, než přístroje s odděleným vinutím. Auto-transformátory se využívají nejčastěji v zapalovacích cívkách nebo ve zdrojích střídavého napětí v automobilech.

Izolační transformátory

Jde o síťový transformátor s poměrem jedna ku jedné. Izolační nebo také oddělovací transformátor, je využíván přednostně jako bezpečnostní prvek, například na místech, kde je vyžadována práce s elektrickými spotřebiči bez krytu. V tomto směru slouží jako ochrana před úrazem způsobeným elektrickým proudem při dotyku s živou částí zařízení. Jeho další funkcí je omezení unikajících proudů.

Článek Základní rozdělení transformátorů a speciální typy transformátorů byl publikován 29. dubna 2020 v 22.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...