Autoklub ČR radí, jaké zimní pneu koupit

Tagy:  test, zimní pneu, Autoklub ČR, Continental, Goodyear, Michelin, Sava, Barum, Vredestein, Wanli, výběr, DOT

Sponzorované odkazy:

Autoklub ČR radí, jaké zimní pneu koupit

S přicházející zimou se množí testy a recenze zimních pneumatik. Český motorista nemusí spoléhat jen na testy zahraničních organizací. Zrovna dnes totiž zveřejnil výsledky také Autoklub České republiky a vítězem zvolil Continental ContiWinterCon­tact TS850.

Testy se konaly ve švýcarském Ulrichenu a poblíž Hanoveru v Německu s vozy Peugeot 208, VW Golf VI a VW Touran 1,4. Obuty byly do pneumatik v nejprodávanějším rozměru 185/65 R15 T a výběr konkrétních modelů pneumatik se odvíjel od domácí prodejnosti, dostupnosti v ČR a také se bralo v potaz možné porovnání s výsledky jiných testů. Zkoušeny byly prémiové značky, pneumatiky ekonomického segmentu i výrobky až podezřele levné. Je jasné, že čím více peněz motorista dá, tím lepší pneumatiku dostane, ale neplatí to úplně stoprocentně a vždy…

Nejlepší: Continental, Goodyear, Michelin a Sava

Vítězem se staly, podobně jako v dalších nezávislých testech, pneumatiky Continental ContiWinterContact TS850, jejich hlavní předností byly nejvíce vyrovnané výsledky na všech površích. „Celkovou vyváženost považuje Autoklub ČR za dominantní přínos výrobce pro bezpečnost silničního provozu,“ zní stanovisko testovací organizace. V podmínkách středoevropské mokré zimy je pak třeba vyzdvihnout také velmi dobré hodnoty v brzdění a podélném a příčném aquaplaningu.

Dobře si vedly také Goodyear Ultra Grip 8 a Michelin Alpin A4 z prémiového segmentu osobních zimních pneumatik a ekonomická Sava Eskimo S3+. Tyto tři pneumatiky byly dokonce v disciplíně „sníh“ lepší než vítězné obutí. Goodyear pak byl nepatrně lepší než Continental na mokru. A na suchu vyhrál Vredestein.

Barum, Vredestein a Kormoran obstály

V testu samozřejmě nemohly chybět domácí pneumatiky Barum, které tvoří páteř českého trhu s pneumatikami a jsou u motoristů velmi oblíbené. Barum Polaris 3 poskytly lepší standard ekonomického segmentu a tradičně dobrý poměr cena: výkon. Další pneumatiky tohoto segmentu neměly tak vyrovnané výkony – Vredestein Snowtrac 3 dosáhly velmi dobrých výsledků jen na suchém povrchu, zatímco Kormoran Snowpro byly dobré na mokru.

Rozhodně dejte ruce pryč od čínských pneu Wanli Winter–Challenger S –1086 – na sněhu nebyly špatné, ale na suchu a zejména na mokru, tak typickém pro českou zimu, jsou katastrofální. Při testu ABS na mokru z rychlosti 100 km/h potřebovaly tyto pneumatiky o 40 metrů více než Continental, s předposledními vredesteiny vůz zastavil o 27,5 metrů dříve.

V českých podmínkách je zimní vozovka nejčastěji mokrá, podle toho vybírejte pneu. Foto: Martin SingrV českých podmínkách je zimní vozovka nejčastěji mokrá, podle toho vybírejte pneu. Foto: Martin Singr

Výběr je individuální

Tolik výsledky, ale jak vybrat to pravé obutí? Autoklub ČR radí zvažovat všechny hodnocené kategorie tak, aby motoristé našli optimální řešení ve vyváženosti jednotlivých vlastností. „Běžný uživatel bude volit pneumatiku s vyváženými vlastnostmi na všech površích, řidič žijící v horské oblasti s trvalou pokrývkou sněhu může preferovat pneumatiky s lepšími vlastnostmi na sněhu, ale musí brát v úvahu případné diference hlavně na mokru. Nutno je vzít v úvahu především vlastnosti celkové, zejména s ohledem na přechodová období (podzim/zima či jarní tání),“ zní doporučení. Co se týká stáří pneumatik, je vhodné sledovat tzv. DOT kód, ale do stáří pěti let lze koupit pneumatiky celkem bez obav.

Kompletní výsledky testu lze najít zde

Článek Autoklub ČR radí, jaké zimní pneu koupit byl publikován 17. října 2013 v 00.00 v rubrice Informace a Zimní pneu. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...