Maloya Lugano: Levná dynamická pneumatika

Tagy:  Maloya, Lugano, letní, přilnavost, aquaplaning, hluk, PCA, dTest

Sponzorované odkazy:

Maloya Lugano: Levná dynamická pneumatika

Švýcarský výrobce Maloya není mezi českými motoristy příliš známý. Ačkoliv se dříve díky alpským podmínkám zaměřoval zejména na zimní pneumatiky, ani letní pneumatiky pro osobní vozy Maloya Lugano by nemusela být špatnou volbou…

Maloya Lugano sice nejsou zrovna letošní novinkou, ale pro svůj test je na jaře 2012 vybrali například nezávislí němečtí testeři z časopisu dTest. Lugana zaujaly třeba už jen cenou, z patnácti pneumatik v rozměru 205P55 R16V byly totiž nejlevnější. Celkově se umístily v lepším průměru. Pojďme se tedy na tuto „neznámou“ pneumatiku také podívat…

Maloya uvádí, že se jedná o dynamickou pneumatiku pro sportovně založené řidiče. Drží prý tradičně dobré vlastnosti pneumatik této značky, které spočívají v rychlém odvodu vody a excelentním brzdném výkonu. V kombinaci se zcela novým vzorkem a designem bočnice se vzhled modelu Lugano stává skutečně dynamickým. „Komfortní ovládání a přesné řízení je zajištěno,“ slibuje na webu výrobce.

Tak jak s tím aquaplaningem?

Vývojáři se zaměřili na lepší přilnavost a zároveň na snížení hluku, který pneumatika při jízdě vydává. Zvláštní důraz přitom kladli na mokrou vozovku. Testy prokázaly, že pneumatiky odvádí vodu rychleji do stran a tím snižují riziko vzniku aquaplaningu. Směrový otevřený dezén má ve své centrální oblasti nejen podélnou drážku, ale hlavně také poměrně široké drážky, což napomáhá lepšímu odvodu vody. Tvar robustních ramenních bloků přitom zajistí skvělou ovladatelnost a přesné řízení i na silnici pokryté vodou. Pneumatika zkracuje brzdnou dráhu nejen na mokré, ale i na suché vozovce. Za mokrých podmínek poskytuje maximální přilnavost a vynikající ovladatelnost.

Výsledky dTestu potvrzují, že pneumatika je dobrá na suchu i na mokru, trochu však zaráží „mínus“ u hodnocení aquaplaningu v zatáčkách i na rovné vozovce. Další hodnocení, jako ovladatelnost ,brzdné vlastnosti, směrové vedení na mokru nebo jízdní stabilita na suchu jsou ale hodnoceny kladně.

Jsou tiché? Jen relativně

Nejen na mokru, ale i na suchu je pneumatika prý velmi tichá a to po celou dobu své životnosti. Již při svém uvedení na trh tak pneumatika splňovala evropské požadavky na hlučnost, které platí od letošního roku. Německý dTest je však jiného názoru – z pohledu vnější hlučnosti je pneumatika průměrná, vnější hlučnost je docela vysoká. S hodnotou 73 decibelů (vnější hlučnost) se pneumatika dělí o nejhorší hodnotu v testu, rozdíly jsou však pouze v řádech decibelů a třeba vítězná pneumatika Continental má ohledně hluku ještě o trochu horší výsledky.

U pneumatiky Maloya Lugano zaujmou široké drážky v centrální oblasti. Foto: www.maloya.chU pneumatiky Maloya Lugano zaujmou široké drážky v centrální oblasti. Foto: www.maloya.ch

Maloya však nejde s trendem ekologických pneumatik. Uvádí sice, že při výrobě pneumatik Lugano se nepoužívaly éterické oleje PCA, ale to je tak vše. Nijak se nesnaží deklarovat šetrnost k životnímu prostředí během provozu pneumatiky a tak asi nepřekvapí, že v testech životnosti byla ještě celkem slušná, ale u vlivu na spotřebu paliva patřila mezi slabší průměr.

Je možné, že pneumatika si získá své příznivce i v Česku, horší zprávou však už je informace, že nyní, začátkem června 2012, se nedá sehnat on-line, všichni prodejci hlásí u pneumatik Maloya Lugano vyprodáno a motoristům toužícím po této pneumatice tak nezbývá než objednat ze zahraničí nebo objíždět kamenné pneuservisy a ptát se…

Kupte si pneumatiky za skvělou cenu na www.pneumatiky.cz!

Článek Maloya Lugano: Levná dynamická pneumatika byl publikován 3. června 2012 v 00.00 v rubrice Letní pneu. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...