BFGoodrich – sportovní úspěchy jako nejlepší reklama

Tagy:  BFGoodrich, Michelin, sport, letectví, Lindbergh, pneumatika, obutí

Sponzorované odkazy:

BFGoodrich – sportovní úspěchy jako nejlepší reklama

Jak BFGoodrich ke svému názvu přišel

Historie společnosti BFGoodrich sahá až do roku 1870, kdy Dr. Benjamin Franklin Goodrich založil první severoamerickou továrnu na výrobu gumy. Všimněme si, že zkratka BF neznamená nic jiného než počáteční písmena křestních jmen zakladatele továrny, doktora Goodriche. Je to v oblasti světových firem poměrně ojedinělý projev velké úcty k zakladateli.

Průkopnictví na všech frontách

Již roku 1896 BFGoodrich vyrobil svoji první pneumatiku. Byla to první pneumatika vyrobená na americkém kontinentu. Zpočátku byl BFGoodrich výhradním dodavatelem pro clevelanskou Winton Car Company, poté se rozšířil na celý automobilový trh. Společnost Dr. Goodricha se také s oblibou angažovala v pokusech o různé rekordy. Například roku 1903 dodala pneumatiky pro první úspěšnou cestu automobilu napříč celými Spojenými státy.

Zájem o letectví

Na počátku 20. století byla velice populární myšlenka přeletu z USA do Evropy přes Atlantický oceán bez mezipřistání. Soutěživého ducha společnosti BFGoodrich to nemohlo nechat chladným. Díky tomu mohla stát u dvou největších úspěchů tohoto šílenství. Roku 1919 se o přelet pokusili John Alcock a Arthur Whitten-Brown, kteří používali letadlo s elektronikou a karburátory dodanými od BFGoodrich. Jejich letadlo Vickers Vimy se zřítilo do bažin poblíž Irska, nicméně oba přežili a po mnoha tragediích to byl prozatím nejúspěšnější pokus. BFGoodrich se také podílel na legendárním letu Charlese Lindbergha v květnu 1927. Pro jeho stroj Spirit of St. Louis dodal pneumatiky. Také za druhé světové války se svými komponenty podílel na letecké výzbroji jak USA, tak i Velké Británie. Zájem o letectví a zbrojní výrobu mu vydržel až do dnešních dnů. Podílel se například na vývoji Concordu a dodává pneumatiky pro raketoplány.

Nástup moderních technologií

Vývoj BFGoodrichu byl velmi rychlý, proto nepřekvapí, že již roku 1946 vyráběl bezdušové pneumatiky, roku 1965 začal s radiálními pneumatikami a již o dva roky později přišel s technologií runflat, která umožňovat dojet s pneumatikou po defektu. Od roku 1990 je značka ve vlastnictví Michelinu.

Motoristický sport

BFGoodrich doslova září na poli motoristického sportu. Prvních vítězství dosáhl již roku 1915 v závodech 500 mil v Indianapolis a v současnosti dodává pneumatiky pro rallyové šampionáty WRC a IRC, sklízí také obrovské úspěchy v dálkových soutěží, a to jak v tzv. Baja races, tak i dokonce v Rally Paříž – Dakar, kde zvítězil už poněkolikáté v řadě.

Kupte si pneumatiky BFGoodrich za výbornou cenu na www.pneumatiky.cz

Článek BFGoodrich – sportovní úspěchy jako nejlepší reklama byl publikován 28. ledna 2011 v 00.00 v rubrice Výrobci. Autorem článku je Marek Pouzar. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...