Pneumatiky míří k čisté a pohodlné mobilitě

Tagy:  Goodyear, Oxygene, novinka, ekologie, udržitelnost, města, mobilita

Sponzorované odkazy:

Pneumatiky míří k čisté a pohodlné mobilitě

Čistá a pohodlná mobilita je trend současné doby. Jeden z největších výrobců pneumatik na světě Goodyear přináší vizi, která řeší městskou mobilitu a zlepšuje kvalitu ovzduší ve městech. V rámci Ženevského autosalonu představil koncept Oxygene.

Koncepce pneumatiky „Oxygene“ by měla znamenat budoucnost mobility ve městech – pohodlnější, čistější, bezpečnější a samozřejmě také udržitelnější. Na bočnicích pneumatik totiž roste skutečný mech. A vydrží tam. „Vzhledem k otevřené konstrukci a inteligentnímu designu běhounu může Oxygene absorbovat a cirkulovat vodu z povrchu vozovky. Tím se proces fotosyntézy nastartuje, což uvolňuje kyslík,“ uvádí výrobce k novému konceptu, který by mohl zcela změnit svět pneumatik.

Změna je více než potřebná, Goodyear totiž tlumočí vyjádření Světové zdravotnické organizace, podle které není ovzduší ve velkých aglomeracích v pořádku. Více než osmdesát procent lidí žijících ve městech s měřenou úrovní znečištění je údajně vystaveno kvalitě ovzduší, která překračuje limity stanovené Světovou zdravotnickou organizací.

Doprava má nezanedbatelný vliv a aut bude stále více. „Do roku 2050 se očekává, že více než dvě třetiny světové populace bude žít v městských centrech. Potřeba mobilních řešení pro budoucí města se enormně zvýší, " uvědomuje si Jürgen Titz, generální ředitel regionu německý mluvících zemí D-A-CH v Goodyearu. "Ke splnění největších výzev v oblasti městské mobility a rozvoje budou hrát klíčovou úlohu řešení pro inteligentní a ekologickou infrastrukturu včetně veřejné dopravy,“ dodal Titz.

Koncept pneumatiky Oxygene řeší hned několik slabých míst současných pneumatik. Snižuje materiálový odpad, emise i energetické ztráty. Konstrukce pneumatik Oxygene je pak vyráběna 3D tiskem. Gumový prášek poskytuje lehkou konstrukci a vyšší odolnost proti proražení. Jeho hlavní výhodou ale je, že vyčistí vzduch, který pak lidé ve městech dýchají. Speciální běhoun absorbuje vodu ze silnice (tím se zároveň přirozeně zvyšuje bezpečnost) a CO2 ze vzduchu. Skrz fotosyntézu pak mech na bočnicích produkuje kyslík. Ve městě jako je Paříž se pohybuje zhruba dva a půl milionu vozů. Pokud by všechny měly pneumatiky s konceptem Oxygene, tak by ročně absorbovaly čtyři tisíce tun oxidu uhličitého a vyrobily skoro tři tisíce tun kyslíku.

Pneumatika také vytváří vlastní elektřinu. Ta vzniká při procesu fotosyntézy a následně je ukládána. Světelný paprsek v boční straně pak může informovat chodce a ostatní účastníky silničního provozu o dalších manévrech jako je změna jízdního pruhu nebo brzdění. Koncepční pneumatika rovněž využívá komunikační systém viditelného světla (LiFi) a díky tomu umožňuje vysokovýkonnou mobilní konektivitu mezi vozidly rychlostí světla.

Koncept Oxygene je celkem revolučním. Foto: news.goodyear.euKoncept Oxygene je celkem revolučním. Foto: news.goodyear.eu

„Stejně jako koncepční pneumatiky, které jsme v posledních letech představili v Ženevě, se Oxygene snaží zpochybňovat naše myšlení obvyklým způsobem a dát nový impuls debatě o inteligentní, bezpečné a udržitelné mobilitě,“ říká Titz a dodává: „Vzhledem k tomu, že současná koncepční pneumatika zlepšuje kvalitu ovzduší, může přispět ke zlepšení kvality života a zdraví obyvatel města.“

Na výzkumu a vývoji moderních pneumatik, které budou více ekologické a udržitelé, pracují všechny další významné pneumatikářské fir­my.

Článek Pneumatiky míří k čisté a pohodlné mobilitě byl publikován 24. května 2018 v 00.00 v rubrice Letní pneu. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...