Už jste slyšeli o nanotechnologii na čelní sklo? Spousta řidičů na ni nedá dopustit

Už jste slyšeli o nanotechnologii na čelní sklo? Spousta řidičů na ni nedá dopustit

V současné době se technologie v automobilovém průmyslu neustále zdokonalují, přičemž názornou ukázkou je nanotechnologie aplikovaná na čelní sklo. Během deštivého počasí se výrazně zhoršuje výhled z vozidla, a proto by měli řidiči dbát zvýšené opatrnosti. Ovšem v posledních letech se do popředí prodírají různé sady na ošetření oken, které zlepší viditelnost přes čelní sklo i za prudkého deště.

V podvečerních hodinách se mokré čelní sklo leskne, což pro člověka sedícího za volantem není zrovna nejpříjemnější. Ale dnešní trh je poměrně rozmanitý, a tak narazíte na celou řadu prostředků, které slibují zlepšení viditelnosti. Pravděpodobně jste už slyšeli o tekutých stěračích, nicméně v následujících řádcích se zaměříme na trošku něco jiného, a to na nanotechnologii, což je pokročilejší preparát na čelní sklo.

Jak nanotechnologie funguje?

Po aplikaci přípravku, jenž utěsní mikroskopické póry na skleněném povrchu, se voda odpuzuje. Jak tedy nanotechnologie působí? Zaměříme se konkrétně na produkt Metabond Clear, jehož cena je 490 korun. Jestliže jste někdy používali tekuté stěrače, tak si určitě vzpomínáte, že stačilo přípravek na čelní sklo nastříkat. Ovšem nanotechnologie má poněkud komplikovanější proces nanesení, na druhou stranu nic, co byste sami nezvládli.

Jakmile je čelní sklo ošetřeno nanotechnologií, potom se z vody vytvoří menší kapičky, které rychle z povrchu stékají, což je způsobeno takzvaným hydrofobním efektem. Pokud tedy pojedete rychlostí více než sedmdesát kilometrů za hodinu, nemusíte dokonce používat vůbec stěrače, protože voda z čelního skla začne bleskurychle mizet, ale i tak se doporučuje při dešti stěrače používat, protože je potom lépe přes sklo vidět.

Lepší viditelnost za deštivé noci

Určitě víte, že jezdit v noci, když zrovna prší, není nic nejpříjemnějšího. Avšak nanotechnologie zajišťuje čistý výhled, a tak už se nebudete bát jezdit za deštivé noci. Přípravek se dá navíc používat nejen na čelní sklo, ale také na ostatní skla na automobilu, tedy zpětná zrcátka, zadní i boční skla a podobně. Využití je opravdu široké.

Řekněte sbohem ostřikovači

V posledních letech bylo provedeno několik průzkumů, v rámci nichž se dospělo k závěru, že většina ostřikovačů, která je na trhu dostupná, způsobuje nakažení legionelózou, neboť obsah je infikovaný. Jedná se o horečnaté onemocnění, které zasahuje horní cesty dýchací.

Životnost vrstvy je buď dvanáct měsíců, případně dvacet tisíc kilometrů. Samotný výrobce přípravku Metabond Clear uvádí, že se zlepší průhlednost skleněné plochy a zvýší účinnost stěračů za deště, což jako řidiči rádi čtete. Zároveň se snadno odstraní i led a sníh.

Článek Už jste slyšeli o nanotechnologii na čelní sklo? Spousta řidičů na ni nedá dopustit byl publikován 25. dubna 2018 v 22.30 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...