Continental má pneumatiku, která využívá staré PET lahve

Tagy:  Continental, ekologie, PET lahve, Continental PremiumContact 6, Continental EcoContact 6, Continental AllSeasonContact

Sponzorované odkazy:

Continental má pneumatiku, která využívá staré PET lahve

Použité PET lahve by mohly najít nové využití. Continental uvádí na trh první pneumatiky, které obsahují polystyren vyrobený z recyklovaných lahví. Na jednu sadu je potřeba zhruba čtyřicet recyklovaných „petek“.

Technologie ContiRe.Tex byla vyvinutá pro větší udržitelnost, jejímu uvedení do výroby letos v dubnu předcházelo pouhých osm měsíců vývoje. Pro pneumatiky je potřeba recyklovaná polyesterová příze, která se získává z PET lahví novým procesem. „Nový vysoce výkonný materiál bude nejprve použit ve vybraných velikostech pro letní pneumatiky Continental PremiumContact 6 a EcoContact 6 a pneumatiku AllSeasonContact,“ uvádí výrobce s tím, že novinka zcela nahrazuje konvenční polyester v kostře vybraných pneumatik.

Zatím se všechny pneumatiky s technologií ContiRe.Tex vyrábí v portugalské Lousadě, zákazníci je mohou poznat podle speciálního loga na bočnici. To informuje o obsahu recyklovaného materiálu. „V našich prémiových pneumatikách používáme pouze vysoce výkonné materiály. Od nynějška to bude polyesterová příze z PET lahví, vyrobená obzvlášť efektivním recyklačním procesem,“ řekl Ferdinand Hoyos z Continentalu. „Neustále zvyšujeme podíl obnovitelných a recyklovaných materiálů v našich pneumatikách. Nejpozději do roku 2050 chceme při výrobě pneumatik používat pouze udržitelné materiály,“ dodal.

Novinka, kterou Continental představil v září loňského roku, využívá polyesterovou přízi získanou z použitých PET lahví bez jakýchkoli dalších chemických kroků. Jedná se tak o efektivní metodu, do které jdou výhradně lahve z regionů, kde nefunguje opětovné využívání surovin. „V rámci speciálního recyklačního procesu jsou lahve po odstranění uzávěrů tříděny a mechanicky očištěny. Po mechanickém drcení se PET dále zpracovává na granulát a nakonec spřádá polyesterovou přízi,“ nabízí pohled do zákulisí výroby Continental.

Continental nabízí pneumatiku, která je zčásti vyrobená ze starých PET lahví. Foto: www.continental.comContinental nabízí pneumatiku, která je zčásti vyrobená ze starých PET lahví. Foto: www.continental.com

Jak výrobce připomíná, polyesterová příze se již dlouho používá jako materiál při montáži pneumatik pro osobní a lehká nákladní vozidla. Její výhodou je, že textilní kordy absorbují síly vnitřního tlaku pneumatiky a drží rozměr i při vysokém zatížení a teplotách. Nyní pneumatiky s technologií ContiRe.Tex našly uplatnění také v plně elektrické závodní sérii Extreme E, která se jede od letošního února. Stejně tak budou mít tyto inovativní pneumatik doprovodná vozidla na letošní Tour de France.

Na více ekologických pneumatikách samozřejmě pracuje i konkurence. Na světě je totiž skoro miliarda a půl aut. Kdyby všechna z nich používala udržitelné pneumatiky, mohlo by to mít výrazný vliv na klimatické změny. Goodyear letos představil pneumatiku, které je ze sedmdesáti procent z udržitelného materiálu, ta ale ještě v sériové výrobě není. Nokian šel cestou soutěže, která měla za cíl hledat inovace vedoucí k udržitelnějším pneumatikám. Francouzský Michelin má plán dosáhnout stoprocentního porfolia recykovatelných pneumatik do roku 2048. To s sebou ponese také velké finanční úspory, hovoří se o třiatřiceti barelech ropy. A taková je roční spotřeba ropy v celé Francii.

Článek Continental má pneumatiku, která využívá staré PET lahve byl publikován 30. června 2022 v 00.00 v rubrice Informace, Letní pneu a Výrobci. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...