Fulda EcoControl: nízký valivý odpor a skvělá přilnavost

Tagy:  Fulda EcoControl, ekologická, ekonomická, mokro, brzdná dráha, spotřeba, hlučnost, výdrž

Sponzorované odkazy:

Fulda EcoControl: nízký valivý odpor a skvělá přilnavost

Před pár lety začali výrobci pneumatik myslet také na ekologii a úspory pro řidičovu kapsu. Jednou z pneumatik, která cílí na zodpovědné či šetřivé motoristy, je Fulda EcoControl. Výrobce říká, že „Eco“ znamená ekonomický benefit. Stejně tak to ale klidně může být i ekologický…

Ekonomie a ekologie: ruku v ruce

U pneumatik totiž platí, že co je ekologické, je i ekonomické. To je ostatně jen zažitý mýtus. V mnoha oblastech lidského života neplatí, že co je ekologické musí být drahé. Buďme konkrétní: s pneumatikami EcoControl řidič ušetří palivo. To je příznivé nejen pro jeho kapsu, ale také pro životní prostředí. Méně spáleného benzínu či nafty totiž znamená nejen menší výdaje u benzinové stanice, ale také nižší emise výfukových plynů, mimo jiné i CO2.

Nižší spotřeby paliva bylo dosaženo díky nové inovativní běhounové směsi na bázi siliky. Nízký rozptyl energie při nízkých frekvencích totiž snižuje valivý odpor pneumatiky. Motor díky tomu pro otáčení kol spotřebuje méně paliva.

Druhý „ekologický“ benefit je, že pneumatiky vydrží více kilometrů. Tím se snižuje množství „ojetých“ pneumatik na skládkách. A samozřejmě se snižují i náklady na nákup nové sady. Zde pomohla plošší kontura pneumatiky se zvětšenou výškou běhounu. Tím se snížil počet tlakem namáhaných částí běhounu.

Nová běhounová směs je vůbec pozoruhodná: daří se jí totiž skloubit dvě neslučitelné vlastnosti: nízký valivý odpor a skvělou přilnavost. Výrobce uvádí, že zatímco je při nízkých frekvencích rozptyl energie nízký, při vysokých frekvencích je naopak vysoký a tím se zvyšuje kontaktní plocha pneumatiky s vozovkou. Řidič díky tomu potřebuje k zastavení na mokru méně metrů. K tomu výrazně pomáhá asymetrický design pneumatiky, díky kterému byl maximalizován kontakt pneumatiky s vozovkou. A právě skvělá přilnavost je vedle úspory paliva a vysokého kilometrového výkonu třetí silnou stránkou těchto pneumatik.

Pneumatiky Fulda EcoControl jsou prý ekonomické i ekologické. Foto: www.fulda.comPneumatiky Fulda EcoControl jsou prý ekonomické i ekologické. Foto: www.fulda.com

Léty ověřená kvalita

Fulda EcoControl je letní pneumatika německého výrobce určená pro osobní vozy a SUV. Jedná se o pneumatiku z roku 2007, takže žádná nejnovější pneumatika, ale spíše léty ověřená kvalita. To ostatně dokazují i testy, pneumatika obstála mimo jiné i při testech německého autoklubu ADAC či renomovaného časopisu AutoBild. V těchto testech se zařadili po bok takových pneumatik, které jsou v naprosto jiné cenové třídě. Ekonomický efekt tedy řidič pocítí i z tohoto hlediska.

Řidiči, kteří pneumatiku mají, jsou spokojeni. Při náhlé průtrži mračen prý funguje skvěle, pomáhá také snižovat spotřebu paliva. Jedinou drobnou nevýhodou může být vyšší hlučnost, na tu někteří motoristé poukazují. Objevily se i negativní zkušenosti s „křivými“ pneumatikami Fulda EcoControl, na to tedy také pozor.

Fulda však i přes skvělé „mokré“ vlastnosti pneumatiky EcoControl na svých webových stránkách radí, že v případě příliš hustého deště je lepší zastavit a počkat, až nejhorší „slejvák“ přejde. Stejně tak se doporučuje zvýšená opatrnost první půlhodinu po začátku deště, to bývá vozovka nejvíce kluzká.

Kupte si pneumatiky za skvělou cenu na www.pneumatiky.cz!

Článek Fulda EcoControl: nízký valivý odpor a skvělá přilnavost byl publikován 19. března 2012 v 00.00 v rubrice Letní pneu. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...