Fulda Carat Exelero: Léty prověřená pneu

Tagy:  Fulda Carat Exelero, nízkoprofilové, SUV, sportovní, test

Sponzorované odkazy:

Fulda Carat Exelero: Léty prověřená pneu

Německý výrobce s více než stoletou tradicí Fulda nabízí již několik let nízkoprofilovou pneumatiku Carat Exelero. Jedná se o letní model pro sportovní sedany nebo vozy kategorie SUV. Pneumatika dle výrobce disponuje vynikajícím výkonem, který zajišťuje spolehlivé řízení ve vysokých rychlostech.

Spolehlivé, na mokru bezpečné, tiché

Fulda o těchto pneumatikách tvrdí, že jsou spolehlivé, poskytují dobré brzdné vlastnosti za mokra a ani nejsou příliš hlučné. Spolehlivé ovladatelnosti prý pneumatiky dosahují díky vysoce výkonné kostry, která se méně deformuje a tím maximalizuje kontakt pneumatiky s vozovkou. Motorista pak zejména při jízdě na dálnicích pocítí lepší ovladatelnost vozidla.

Směs s oxidem křemičitým pro vyšší přilnavost za mokra také odvádí svou práci a zajišťuje vysokou úroveň adheze na deštěm skrápěné silnici. Kratší brzdnou dráhu jistě ocení každý, kdo se dostane do problémů. Nová běhounová směs s optimalizovanými tlumicími vlastnostmi však pomáhá zkracovat brzdnou dráhu nejen na mokré, ale i na suché vozovce.

Různá velikost bloků vnitřních a vnějších zón dezénu běhounu jsou osvědčeným receptem, jak rozšířit spektrum frekvencí a tím zároveň snížit hlučnost pneumatik a zajistit tišší a komfortnější cestu. Šest žeber běhounu, které pomáhají snížit hluk, si Fulda navíc nechala patentovat. Systém snižující hluk se v podání pneumatikářů ve Fuldě nazývá DualShift Design.

Nízkoprofilové pneumatiky Fulda Carat Exelero jsou k dispozici ve více než padesátce rozměrů až do velikosti ráfku 23 " a šířky neskutečných 315 mm. Rychlostní index může dovolovat rychlost až 300 km/h. To plně souvisí s charakteristikou vozů, pro které je tato pneumatika určená – pro výkonné automobily. Pokud motorista trochu tápe, jistě ho potěší, že si na webu výrobce může ověřit, zda se tato pneumatika právě pro jeho automobil hodí.

Fulda Carat Exelero nejsou žádnou novinkou, spíše jde o osvědčené pneu. Foto: www.fulda.comFulda Carat Exelero nejsou žádnou novinkou, spíše jde o osvědčené pneu. Foto: www.fulda.com

Nemilosrdné testy a hlasy řidičů

O kvalitě pneumatik nejlépe vypovídají výsledky testů. A zde Fulda Carat Exelero obstála. Známku „doporučená“ dostala od renomovaného motoristického časopisu Auto Bild v roce 2007, stejně jako od německého autoklubu ADAC a rakouského autoklubu ÖAMTC o rok dříve. Je ale třeba dodat, že v těchto dvou testech se pneumatiky shodně umístily spíše na chvostu… Skvěle si tato pneumatika vedla hlavně na suchu a co se týká hluku při rychlosti 80 km/h. Oproti svým konkurentům navíc pneumatika bodovala i nižší cenou.

Názory řidičů jsou poněkud rozporuplné. Někdo na tyto pneumatiky nadává, jiný je chválí. Zajímavé je, že podle jedné recenze se s těmito pneumatikami dá jet po vozovce pokryté jedním až dvěma centimetry vody bez jediné známky aquaplaningu. „Mají snad lepší přilnavost na mokru než na suchu,“ raduje se jeden anonymní motorista s Alfou Romeo. „Při mokru je to katastrofa,“ kontruje řidič Mercedesu S500 s nickem Burk. Někteří řidiči si stěžují na hlučnost, jiní chválí tichost, celkem svorně ale nehodnotí zrovna dvakrát kladně přilnavost za sucha a zpětnou odpověď na změny v řízení.

Článek Fulda Carat Exelero: Léty prověřená pneu byl publikován 14. srpna 2012 v 00.00 v rubrice Letní pneu. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...