Pirelli Cinturato Cross & Gravel: Pro celoroční cyklisty

Tagy:  Pirelli, Cinturato, Cross, Gravel, cyklokros, cyklo, velo, cyklistika, závody, terén

Sponzorované odkazy:

Pirelli Cinturato Cross & Gravel: Pro celoroční cyklisty

Přestože cyklistická sezóna pomalu končí, zejména bikeři neznají špatné počasí. Právě pro ně je určena novinková závodní pneumatiky Pirelli Cinturato Cross & Gravel. Mohou po ní ale sáhnout i cyklisté, kteří se chtějí jen vyřádit v terénu. Mít co nejlepší zážitek z jízdy, to je jejich vítězství.

Pirelli vstupuje do nového segmentu, kde využije zkušenosti získané s výrobou pneumatik pro silniční kola a MTB, ale i znalosti z oblasti pneumatik pro motoristický sport. Pirelli Cinturato Cross & Gravel tak kombinuje přizpůsobenou filozofii vývoje a designu dezénu z modelu Scorpion MTB s účinností spolehlivosti zesíleného modelu Cintruato Velo. Novinka má novou gumovou směs a rovněž záměrně navržený dezén. Vývoj se přitom zabýval každou velikostí zvlášť, aby nedocházelo k žádným kompromisům. Dle Pirelli byly pneumatiky navrženy tak, aby zvládly i ty nejnáročnější terénní trasy bez ohledu na počasí.

Verze Pirelli Cinturato Cross a Pirelli Cinturato Gravel se liší podle terénu, pro který jsou určeny. Tvar a výška dezénových výstupků, jejich vzdálenost, příčné vazby a úhly byly navrhovány s ohledem na maximální účinnost pneumatik. Vývojáři pak brali v úvahu i další proměnné jako styl jízdy jezdce, který v těžkém terénu jede uvolněněji než v cyklocrossu, svá neměnná specifika potom mají i kola a samotné ráfky.

Pneumatiky využívají nově vytvořenou směs Pirelli SpeedGRIP, která byla vyvinuta speciálně pro ně. Dezén může být buď H, což je zkratka pro Hard Terrain, tedy tvrdý terén včetně silnice a kamení nebo M, to znamená Mixed Terrain. Zde jsou výstupky dezénu dále od sebe pro lepší fungování v těžkém terénu. Oba dezény se přitom liší na první pohled a je to logické – cyklokrosaři mají na pneumatiky jiné nároky co se týká odvodu bahna a rychlosti než jezdci v tvrdší terénu. Rozdíl je v dostupných velikostech, model Cross je v obou provedeních k dispozici v rozměru 33×700c, verze Gravel se rovněž nabízí s oběma verzemi dezénu a to ve velikostech 35×700c, 40×700c, 45×700c a také 45×650b a 50×650b.

Všechny pneumatiky jsou bezdušové, vyztužená konstrukce pláště je spojena s vrstvou tkané textilie, ke slovu přišla i aramidová vlákna. Pirelli uvádí, že se vedle vysoké přilnavosti za mokra podařilo snížit valivý odpor na úroveň blízkou čistě silničním závodním pneumatikám. Směs SpeedGRIP má zároveň dostatečnou mechanickou pevnost a to snižuje šanci, že jí prořízne jakýkoliv ostrý předmět. S pneumatiky tak lze jezdit rychleji i na povrchu, který by mohl jinou pneumatiku poškodit.

Pirelli Cinturato Gravel se představily při Jeroboam Gravel Challange v Brescii. Foto: press.pirelli.comPirelli Cinturato Gravel se představily při Jeroboam Gravel Challange v Brescii. Foto: press.pirelli.com

Pneumatiky se už přestavily na závodních tratích, premiérou byla Jeroboam Gravel Challenge v Brescii na konci září, Pirelli se postaral o představení ve velkém stylu. Nová řada pneumatik Cinturato Cross & Gravel je na trhu od letošního října.

V segementu cyklistiky se na té nejvyšší úrovni angažují i jiné značky známé jako ty prémiové z automobilového průmyslu jako třeba Continental nebo Michelin, ale také ryze specializovaní hráči jako například Vittoria či Dugast.

Článek Pirelli Cinturato Cross & Gravel: Pro celoroční cyklisty byl publikován 30. října 2019 v 00.00 v rubrice Informace. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...