Pirelli Cinturato P1: Revoluce v „zelených“ pneumatikách

Tagy:  Pirelli, Cinturato, P1, ekologie, bezpečnost, testy

Sponzorované odkazy:

Pirelli Cinturato P1: Revoluce v „zelených“ pneumatikách

V posledních létech jsme svědky souboje nejen o co nejlepší pneumatiku, ale také o co nejzelenější. Italský výrobce Pirelli o své letní novince Cinturato P1 říká, že je v tomto směru revoluční.

Rodina pneumatik Cinturato je šetrná k životnímu prostředí a nezapomíná ani na tradiční výkon a bezpečnost. Jsou určeny pro všechny vozy od malých městských aut až po prestižní sedany. Pirelli Cinturato P1 je určena pro městská a kompaktní vozidla. „Pneumatika Cinturato P1 je elegantní a výrazná, je prvotřídním řešením pro městskou mobilitu,“ říká Pirelli. V pneumatice se prý snoubí výkon, bezpečnost, požitek z jízdy a pozornost k životnímu prostředí. Je dostupná i ve verzi Runflat. To se bude hodit, pokud „chytnete defekt“ a nebudete chtít nebo nezvládnete vyměnit pneumatiku.

Všechny cesty vedou k ekologii

Pirelli u pneumatik Cinturato hovoří o „zelené revoluci v pneumatikách“. A jak se zdá, nepřehání. Pneumatika totiž cílí na ekologii hned několika způsoby. Již při výrobě byly totiž využity ekologické kompatibilní materiály, které minimalizují dopad na životní prostředí nejen během výroby, ale i po celou dobu životnosti pneumatiky. Při výrobě směsi nebyly zapotřebí vysoce aromatické oleje.

Dále se jedná se o energetickou účinnost, kdy pneu šetří spotřebu automobilu a tím i emise výfukových plynů, mimo jiné CO2. To koneckonců ocení i motorista, protože ušetří za pohonné hmoty. Rovněž skvělý je kilometrový výkon – tím se snižuje množství „ojetých“ pneumatik a opět i motoristovy výdaje. A svým způsobem „zelené“ je i snižování hlučnosti.

Pneumatika byla podle Pirelli vytvořena tak, „aby plně využila nejnovější materiály, struktury a dezén běhounu pro zaručení úspor, ohleduplnosti vůči životnímu prostředí, pohodlí a bezpečnost na všech površích vozovky“.

Grafika jasně znázorňuje, pro koho je Cinturato P1 – pro ty nejmenší auta. Zdroj: www.pirelli.comGrafika jasně znázorňuje, pro koho je Cinturato P1 – pro ty nejmenší auta. Zdroj: www.pirelli.com

Nejde jen o to být „green“

Přestože si pneumatika nárokuje označení „green performance“, nejde samozřejmě jen o to být co „nejzelenější“. Díky hybridním materiálům a inovativnímu dezén běhounu má pneumatika stabilnější stopu během celé životnosti pneumatiky. Cestujícím pak poskytuje větší bezpečnost na mokrém i suchém povrchu.

Pneumatika také disponuje kontrolou napětí a může se pochlubit také novým tvarovaným profilem. Motorista i spolujezdci díky tomu pocítí pohodlnější zážitek z jízdy, protože vlivy a dopady nárazů budou minimalizovány.

Optimalizací prošel i dezén běhounu a nyní má specifické pořadí bloků. Zjistilo se totiž, že se tím snižuje hluk a je pak uvnitř vozidla ticho. Jak už bylo napsáno výše, snížil se rovněž valivý odpor a tedy i spotřeba paliva – to nejen díky novým materiálům a inovativní směsi, ale také vlivem aerodynamických bočnic ve spojení s nižší hmotností.

Testy souhlasí: Spotřeba je nižší

Pneumatiku před rokem otestoval rakouský autoklub ÖAMTC. Verdikt? Pneumatika je prý dobrá na suchých vozovkách a vyniká také ve spotřebě paliva. Je doporučitelná. Dobře si vedla také v německém dTestu. Na druhou stranu je to přeci jen špička, momentálně dodávající pneumatiky i do formule 1, a tomu odpovídá cena.

Kupte si pneumatiky za skvělou cenu na www.pneumatiky.cz!

Článek Pirelli Cinturato P1: Revoluce v „zelených“ pneumatikách byl publikován 29. března 2012 v 00.00 v rubrice Letní pneu. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...