Vredestein Sportrac 5: Sportovní a pohodlná pneu

Tagy:  Vredestein Sportrac 5, tichá, sportovní, pohodlná, test, Sportrac 3

Sponzorované odkazy:

Vredestein Sportrac 5: Sportovní a pohodlná pneu

Rakouský výrobce Vredestein na loňské léto přichystal novinku – pneumatiku Sportrac 5, která nahrazuje v testech úspěšnou Sportrac 3. A jak naznačují nejnovější nezávislé zkoušky, ani nástupce se nebude mít za co stydět…

Vredestein Sportrac 3 vyhrál předloni test, který pořádal německý autoklub ADAC. Loni pak byl představen nástupce, Vredestein Sportrac 5. Čtyřka byla záměrně vynechána, aby se název nepletl s celoročními pneumatikami – zde číslovka symbolizuje čtyři roční období.

Jaké tedy jsou pneumatiky Vredestein Sportrac 5? Výrobce je prezentuje jako mimořádně tiché a komfortní letní pneumatiky, které mají excelentní stabilitu a sportovní vlastnosti. Ovladatelnost je prý skvělá, ať na mokrém nebo na suchém povrchu. Pneumatika je vhodná zejména pro vozy vyšší střední třídy, ale samozřejmě se vyrábí i ve velikostech pro jiné segmenty.

Design z Itálie

Při vývoji pneumatiky však nešlo jen o vlastnosti, cílem byl i líbivý design. Proto se vývojáři domluvili na spolupráci s italskou designérskou společností Giugiaro. Nešlo koneckonců o žádnou převratnou změnu, výsledkem spolupráce již jsou pneumatiky z minulých let, například Vredestein Ultrac Cento nebo Ultrac Sessanta. Obě jsou mezi řidiči velmi populární a vyhledávané.

Že se nejedná jen o mírně inovovanou pneumatiku Sportrac 3 je zřejmé téměř hned po podrobnějším pohledu – Sportrac 5 je na rozdíl od svého předchůdce asymetrická. Díky bodům umístěným v centrálních drážkách budou uspokojeny stále vyšší požadavky veřejnosti na nízký valivý odpor, zatímco stopa a zejména přilnavost zůstává dobrá. Pneumatika byla podle výrobce optimalizována tak, aby rozložení tlaku bylo na výborné úrovni. To ve výsledku znamená nejen nižší opotřebení pneumatiky, ale také skvělé ovládání na suchu i na mokru. Co se životnosti týká, představuje Vredestein Sportrac 5 průměr, vliv na spotřebu pohonných hmot ale není zrovna nejlepší, jedná se o mírnou slabinu.

Naopak přínos principu boční ovladatelnosti je u této pneumatiky převzat od předchůdce. Ve spojení s pevnými vnějšími rameny a robustní konstrukcí je tak pneumatika přesná a poskytuje sportovní jízdu i vynikající ovladatelnost.

Vredestein Sportrac 5 jsou výhodnou volbou, což potvrdil i dTest. Foto: www.vredestein.comVredestein Sportrac 5 jsou výhodnou volbou, což potvrdil i dTest. Foto: www.vredestein.com

Čtyři dostatečně široké obvodové drážky mají za úkol odvádět z kontaktní plochy vodu a minimalizovat riziko aquaplaningu. Rozdělení bloků pneumatiky pak přispívá k rychlému zastavení vozidla na mokru, ale také k nižší hladině vnitřního i vnějšího hluku. Výrobce i řidiči si nízkou hlučnost chválí, nezávislé testy však tato slova nepotvrzují a negativně hodnotí zejména vnější hlučnost, která je 72,5 dB. Pneumatika je prý nejvíce sportovní mezi všemi, které se nabízí v daném segmentu.

Jak již bylo naznačeno, také pneumatiky Vredestein Sportrac 5 byly testovány. V německém dTestu (rozměr 185/ R15) sice obsadily až páté místo, nicméně na vítěze neztratili moc a díky výhodné ceně dostaly známku „výhodný nákup“. Cena 1640 Kč za jednu pneumatiku stále patří k lepšímu průměru. Výrazně levnější jsou kromě Barumek vesměs jen pneumatiky z Číny, které rozhodně nelze doporučit.

Kupte si pneumatiky za skvělou cenu na www.pneumatiky.cz!

Článek Vredestein Sportrac 5: Sportovní a pohodlná pneu byl publikován 25. března 2013 v 00.00 v rubrice Letní pneu. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...