Povinné ručení není levná záležitost, vyberte si to nejlepší!

Tagy:  Pojištění, povinné ručení, on-line, havárie, finance

Povinné ručení není levná záležitost, vyberte si to nejlepší!

Bylo by krásné, kdyby do automobilu stačilo natankovat benzín nebo naftu, jednou za čas vyměnit olej nebo koupit pneumatiky a o nic víc se nestarat. Tak tomu ale není, a pokud chcete vozidlo provozovat k jízdě po pozemních komunikacích, musíte podle zákona uzavřít pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, známé také jako povinné ručení. A nejde zrovna o korunovou položku.

V závislosti na parametrech automobilu, údajích o řidiči a volbách podrobností pojištění, jako je třeba i frekvence placení, musí každý majitel vozidla, které používá, odvádět každý měsíc několik stovek. Že to nejsou vyhozené peníze řidič pocítí, když způsobí nehodu. Z tohoto pojištění jsou pak totiž hrazeny škody na majetku či zdraví, které způsobí pojištěný jiné osobě při jízdě autem. Zatímco cizí automobil se zaplatí z povinného ručení viníka, své vozidlo si majitel musí opravit – pokud tedy nemá dobrovolně uzavřené havarijní pojištění – na vlastní náklady.

Bez problémů i v zahraničí

Pokud se se svým vozem vydáte do zahraničí, v zemích EU není nutný jakýkoliv příplatek. Přesnější údaje najdete na zelené kartě. Jedná se o mezinárodně uznávaný doklad, který zajišťuje uplatnění náhrady škody i pokud její majitel zaviní nehodu. Zelenou kartu máte, ač o tom možná ani nevíte – společně s formulářem oznámení nehody, případně i evropským formulářem oznámení nehody, jste jí totiž od pojišťovny obdrželi v okamžiku uzavření povinného ručení. Pokud se už nehoda v zahraničí stane, určitě mějte při ruce kartičku pojišťovny s číslem na jejich asistenční službu. Ta by měla být schopna komunikovat po telefonu s poškozeným nebo policií v jejich rodném jazyce.

Cena povinného ručení se liší nejen mezi jednotlivými pojišťovnami, ale i mezi státy. Průměr v EU je asi 150 Eur. Pokud jste právě dostali skvělý nápad, že své vozidlo pojistíte v jiném státě, budete zklamán: zásadním pravidlem je pojistit vozidlo ve státě, kde je registrováno. A neplatit povinné ručení vůbec? To se určitě nevyplatí. Kdo tak činí, riskuje sankci až stovek korun za každý den, kdy byl automobil nepojištěný a zároveň nebyl vyřazený z evidence motorových vozidel, případně nebyla SPZ umístěna do depozita.

Každý si vybírá podle sebe

Pojišťovnu si můžete vybrat podle svého. Někomu se líbí, když získá spoustu dalších více či méně užitečných služeb, někoho zláká akční nabídka, jiný vyhledává renomovanou pojišťovnu nebo jde jen po nejnižší ceně. Nejdříve je vždy potřeba minimálně 6 týdnů před ukončením pojistného období doručit poštou či osobně písemnou výpověď pojistné smlouvy na současnou pojišťovnu. Nezapomeňte si v tomto případě vyžádat potvrzení o bezškodném průběhu pojištění, odpovídá-li to skutečnosti. Za toto potvrzení budete mít i u nové pojišťovny nárok na bonus. Při skončení pojištění vrátíte zelenou kartu a do 14 dní od zániku původní smlouvy uzavřete novou.

Můžete uzavřít povinné ručení online, díky tomu získáte výhody, jako je např. sleva na pojištění. Nejen, že si můžete v tabulkách či pomocí webových kalkulaček najít tu optimální volbu, ale také můžete změnit svoji pojišťovnu – rychle, snadno a z pohodlí domova. Stačí mít e-mail a trvalou adresu. Pak již jen vyplníte formulář na webu, vyplníte smlouvu, která přijde poštou (to ale není pravidlem) a za pár týdnů bude vše, jak si přejete.

Článek Povinné ručení není levná záležitost, vyberte si to nejlepší! byl publikován 20. prosince 2011 v 17.00 v rubrice PR články. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...