Diagnostika řídicích jednotek pro kamiony

Diagnostika řídicích jednotek pro kamiony

Člověk má mozek, auto zase řídicí jednotku motoru. Funguje jako malý počítač, řídí a optimalizuje chod každého systému, který se v automobilu nachází, tedy brzd, motoru, ABS, klimatizace, převodovky atd.

Řídící jednotkyŘídící jednotky

Dnešní automobil typicky obsahuje stovky nebo tisíce zařízení a kilometry kabelů, jimiž je všechno pospojováno. Sem tam se samozřejmě stane, že se něco pokazí. Jedinou šancí, jak zjistit, kde je problém, je diagnostika řídicích jednotek.

Diagnostika a oprava řídicí jednotky

V dřívějších dobách se poškození řídicích jednotek objevovala z důvodu nedokonalosti výrobku, nekvalitních dílů apod. Někdy je řídicí jednotka tak poškozená, že už ji opravit nelze. V takovém případě odborníci vytvoří její klon, tedy vezmou všechny informace (kompletní software pro řízení motoru, data imobilizéru a zabezpečení vozidla) a přenesou je do nové řídicí jednotky.

Chipování aneb úpravy řídicí jednotky

S řídicí jednotkou souvisí taktéž chipování, tedy zvyšování výkonu. Tímto způsobem se upravuje i řídicí jednotka pro kamiony. Chipování kamionu může přinést zvýšení kroutícího momentu v nízkých otáčkách a snížení spotřeby. U kamionu to znamená úspory v řádech desítek tisíc ročně.

Kódování řídicí jednotky jako přizpůsobení

Setkat se můžete i s termínem kódování řídicí jednotky. Tím označujeme vlastně její přizpůsobení výbavě vozidla. Může se například deaktivovat signalizace zapnutí bezpečnostních pásů nebo, je-li vaší doménou rychlá mezinárodní přeprava zboží, aktivovat „USA denní svícení“. Odborníci dokáží řídicí jednotku naučit, co potřebujete. Obraťte se třeba na společnost MTE, s.r.o., která se touto problematikou zabývá. Stačí si domluvit návštěvu, celý proces netrvá více než pár hodin.

Paměť závad automobilu

A ještě jednu důležitou informaci jsme nezmínili. Řídicí jednotka funguje jako jakási paměť toho, co se v automobilu děje. Ukládají se do ní závady, tudíž není nutné zdlouhavě zkoumat, co se v automobilu děje. Stačí se spojit s řídicí jednotkou. Vozidlo se přes diagnostický konektor připojí k počítači a tam se díky speciálnímu softwaru vyčte, kde je potíž.

Článek Diagnostika řídicích jednotek pro kamiony byl publikován 30. září 2021 v 22.15 v rubrice Informace. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...