Michelin Primacy 4: Bezpečná po celou dobu

Tagy:  Michelin Primacy 4, sportovní, novinka, letní, bezpečná, opotřebení

Sponzorované odkazy:

Michelin Primacy 4: Bezpečná po celou dobu

Francouzský gigant Michelin letos uvedl na trh nástupce oblíbeného modelu Primacy. U modelu čtvrté generace výrobce slibuje bezpečnost. Tu by měla pneumatika poskytnout nejen ve chvíli, když je nová, ale i při opotřebení.

Pneumatika Michelin Primacy 4 navazuje na úspěchy svého předchůdce. I letos totiž ještě třetí generace Michelin Primacy boduje v testech. Novinka byla sice představena již loni na autosalonu ve Frankfurtu, do prodeje se však dostala až letos v lednu a otázka jejího nákupu vyvstává nyní, jedná se totiž o letní obutí. Pneumatika je definována jako výkonná a cílí na motoristy, kteří staví bezpečnost na první místo. Pokud by chtěl ale někdo obout sportovní vůz, je v tomto případě lepší sáhnout po modelové řadě Michelin Pilot Sport, která přímo využívá zkušenosti získané z motorsportu.

Vydrží dlouho, pak se objeví indikátor

Ale zpět k modelu Michelin Primacy 4. Po třech letech vývoje je nyní v nabídce pneumatika, která opět posunuje možnosti, v tomto případě vysoký výkon na mokrých silnicích. Vynikající přilnavost je díky použití nejnovější generace elastomerů zajištěna od prvních kilometrů, než se objeví indikátor opotřebení. Ten upozorní, že vzorek pneumatiky je už jen 1,6 milimetrů a proto je třeba pneumatiky vyměnit.

Mimochodem, pneumatiky Michelin Primacy 4 nabízí velmi dlouhou životnost. Podle výrobce to dělá zhruba o osmnáct tisíc kilometrů více než u přímých konkurentů. Již zmíněný indikátor opotřebení pak dá jasný impuls, že je nutné koupit nové pneumatiky a objeví se v ramenní oblasti pneumatiky. Navíc se objeví také značka Michelin ve spodní části běhounu drážky ve chvíli, která dá jasný signál, že je pneumatika příliš opotřebená.

Dezén je elegantní

Dezénu dominují čtyři obvodové drážky, které jsou propojeny extrémně tenkými zkosenými lamelami. V ramenních oblastech jsou pak poměrně široké drážky, které odvádí i ve vysokých rychlostech vodu pryč z kontaktní plochy. Pneumatika působí elegantně, drážek a lamel není zbytečně mnoho a každá z nich má přesně danou svojí funkci.

Vzorek běhounu má ve čtvrté generaci pneumatiky Primacy nový design, který tvoří čtvercové a méně zúžené drážky, aby byl zaručen co nejlepší odvod vody, i když je pneumatika opotřebované. Výrobce říká, že ve srovnání s konkurencí v rozměru 205/55 R16 91V mají nové pneumatiky Michelin Primacy 4 v průměru o 0,9 metrů kratší brzdnou dráhu na mokré vozovce. A pak, když je pneumatika opotřebovaná, dělá rozdíl 2,8 metrů. Nevychází přitom z počítačových simulací, ale z reálných testů, které prováděl během loňského léta. Dle praktických zkušeností motoristů jsou slabou stránkou pneumatiky zpětná odezva a ovladatelnost.

Michelin Primacy 4 cílí především na bezpečnost. Foto: mediaevent.michelin.comMichelin Primacy 4 cílí především na bezpečnost. Foto: mediaevent.michelin.com

V době představení pneumatiky, v lednu 2018, bylo již v nabídce 64 různých variant pneumatiky. Sedm v rozměru 15“, sedmnáct v patnáctipalcovém rozměru a třicítka v 17“, navíc ještě deset verzí v rozměru 18“. Nabídka by se mohla ještě průběžně rozšířit.

Mezi přímé konkurenty nové pneumatiky lze zařadit například Bridgestone Turanza T001 EVO, Continental Premium Contact 5, Dunlop Blueresponse, GoodYear Efficient Grip Performance nebo Pirelli Cinturato P7 Blue.

Článek Michelin Primacy 4: Bezpečná po celou dobu byl publikován 29. června 2018 v 00.00 v rubrice Letní pneu. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...