Kola – na velikosti záleží

Kola – na velikosti záleží

Rozměr kol je parametr, který mnoho řidičů nijak zásadně neřeší. Obují to, co je uvedené v technickém průkazu, a pokud chtějí auto vyšperkovat, sáhnou po nízkoprofilových pneumatikách větších rozměrů. Má ale rozměr kol vliv na jízdu?

Pomineme-li to, že na autě lépe vypadají, tak největší předností velkých kol je jejich lepší ovladatelnost. Velmi často se u velkých rozměrů setkáváme s nízkoprofilovými pneumatikami. Zejména při vyšších rychlostech nebo v zatáčkách se taková pneumatika díky nízkému profilu méně deformuje. Bývá také zpravidla širší, takže lépe drží na silnici.

Bohužel je to ale na úkor hlučnosti a jízdního komfortu. Právě proto, že je v kontaktu s vozovkou větší plocha pneumatiky, zvyšuje se i hluk, způsobený jízdou. Tím, že nízkoprofilová pneumatika méně pruží, nedokáže dostatečně eliminovat nerovnosti na vozovce (kterých je na našich silnicích mnoho) a posádka tak může cítit větší diskomfort než u klasických pneumatik.

Poznat to můžete například při brzdění, kdy se spustí systém ABS. Měkčí a poddajnější pneumatiky na hrbolech tolik neodskakují a brzdný účinek je tak větší než v případě širokých nízkoprofilových pneumatik, které více plují po povrchu.

Nízkoprofilové pneumatiky dobře vypadají, ale vzhledem ke svým vlastnostem se nehodí na každé auto.

Pneumatiky menších rozměrů naproti tomu tolik nehlučí. I když pozor, hluk není způsobený jen velikostí pneumatiky, ale také jejím složením. Vždy tedy budou o něco hlučnější zimní pneumatiky, a to z důvodu použití měkčí směsi. Vyšší hlučnost můžete zaznamenat i při defektu, zvyšuje se také s opotřebením pneumatik. V takovém případě se obraťte na pneuservis, kde vám diagnostikují závadu.

Nízkoprofilové pneumatiky mnoho řidičů pořizuje nejen kvůli jízdním vlastnostem, ale také jako designovou záležitost. V takovém případě většinou sáhnou i po hliníkových discích (tzv. alu kolech). Vybírat lze ze široké škály modelů, nezapomínejte ale na to, že kola mohou mít různou rozteč i šířku. Informace hledejte v technickém průkazu, případně vám poradí přímo prodejce.

Velikost kol sice není tím nejdůležitějším kritériem při výběru auta, ale může ovlivnit jízdní vlastnosti, komfort jízdy i spotřebu paliva. A samozřejmě platí přímá úměra – čím větší kola máte, tím více peněz dáte jak za pneumatiky, tak za přezutí.

Zdroj foto: Pixabay.com

Článek Kola – na velikosti záleží byl publikován 14. února 2018 v 22.30 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...