Prémiové = bezpečné pneu

Tagy:  zimní pneumatiky, prémiové pneu, Nokian, bezpečnost, výzkum

Sponzorované odkazy:

Prémiové = bezpečné pneu

Většina řidičů vnímá prémiové pneumatiky jako bezpečnější, ukázal nedávný průzkum, který si nechala udělat napříč Evropou společnost Nokian Tyres. „Top pneumatiky“ jsou sice dražší, ale vedle vyšší bezpečnosti také pomáhají snížit spotřebu a jsou komfortnější.

Běhoun prémiových pneumatik vypadá podobně jako u těch ekonomických a většinou neexistuje způsob, jak zaručit jeho spolehlivý výkon. Prémiové obutí totiž prochází důkladným vývojem a testováním. Nejprve vzniknou prototypové pneumatiky, které slouží jako výchozí model a pak se zdokonalují jednotlivé části – důležitý je například správný poměr mezi kostrou pneumatiky a směsí speciální pryže pro daný typ. Součet různých testů v laboratorních podmínkách i v reálném prostředí na různých automobilech se počítá na stovky bez rozdílu na konkrétní značku pneumatik.

Pneumatiky jsou důležité

Je nasnadě, že se rozdíly mezi levnými a prémiovými pneumatikami nejmarkantněji projeví při extrémních podmínkách jako je brzdění na mokru, kdy musí odolávat vzniku aquaplaningu nebo při jízdě na samé hranici fyzikálních možností. „Prémiová pneumatika je jako bezpečnostní pás: většinu času ji nepotřebujete, ale v obtížných situacích může zachránit život vám i ostatním,“ vysvětluje Matti Morri, vedoucí centra péče o zákazníky Nokian Tyres.

A podobně to vidí většina motoristů – více než dvě třetiny řidičů ve vybraných evropských zemích považuje zrovna pneumatiky za velmi důležitý bezpečnostní prvek silničního provozu. Není divu, jedná se o čtyři malé plošky velikosti lidské dlaně, které drží vozidlo na silnici a zodpovídají za to, že jeho jízdní vlastnosti budou předvídatelné a bezpečné.

Nejsilněji je tento názor zakotven v Rumunsku, kde si to pouze devět ze sta motoristů nemyslí. V Bulharsku je o tom přesvědčeno 89 %, v Itálii 87 %, v Německu 85 %,v Polsku 79 % a v České republice 78 %. Naopak ve Francii pouze 65 % řidičů vnímá pneumatiky jako důležitý parametr z hlediska silniční bezpečnosti. Co se týká přímo spojitosti prémiových pneumatik s vyšší bezpečností, zde jsou výsledky podobné. Podle Nokian Tyres vnímá prémiové pneumatiky jako bezpečnější 87 % řidičů v Rumunsku, v Bulharsku je to 70 % řidičů, v Itálii 61 %, ve Francii a Německu 59 %, v Polsku 58 % a v České republice pouze 54 % řidičů.

V zimním období hrají pneumatiky důležitou roli. Prémiové zaručí vyšší bezpečnost. Foto: Martin SingrV zimním období hrají pneumatiky důležitou roli. Prémiové zaručí vyšší bezpečnost. Foto: Martin Singr

A co údržba?

Nicméně „jen“ prémiové pneumatiky nestačí, je třeba také se o ně starat – pravidelně alespoň jednou za měsíc kontrolovat tlak, který je pro pneumatiky doporučen výrobcem a také hloubku dezénu. U vozů s jednou poháněnou nápravou, kterých je stále většina, je třeba mít na paměti, že se pneumatiky na poháněné nápravě opotřebovávají zhruba dvakrát rychleji než ty, které poháněné nejsou. Je tedy dobré si je poznačit a před další zimou (Nokian doporučuje po 8000 kilometrech) je obout opačně – přední dozadu a zadní dopředu a nejlépe křížem, pokud to dezén umožňuje.

Prémiové pneumatiky nabízí také značky Continental, což je špička často vítězící v nejrůznějších testech, dále také Michelin, Pirelli, Bridgestone, GoodYear nebo Dunlop. S pneumatikami těchto výrobců uděláte pro svoji bezpečnost maximum možného.

Článek Prémiové = bezpečné pneu byl publikován 25. října 2017 v 00.00 v rubrice Informace a Zimní pneu. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...