Auta se stočeným tachometrem neprojdou STK

Auta se stočeným tachometrem neprojdou STK

Koupě auta z druhé ruky je vždycky trochu riskantní, ať už vsadíte na autobazar nebo soukromou osobu. Hlavním problémem je stáčení kilometrů, nicméně spousta majitelů si vymýšlí i o původu vozu. Není výjimkou, aby bylo auto z Itálie na dva dny zaregistrováno v Německu, protože německá vozidla se prodávají lépe. Stáčení tachometrů se ovšem neděje pouze za hranicemi, odhadem je prý stočených zhruba 40 % všech prodávaných vozidel (u zahraničních aut je podíl ještě vyšší).

Problém je to docela velký. Je zřejmé, že u vozu s více najetými kilometry se mohou vyskytnout potíže, které znamenají další náklady za opravy. A do budoucna bude potíž ještě v něčem jiném – auto se stočeným tachometrem neprojde STK.

Chystají se kontroly najetých kilometrů při STK

Do budoucna se chystá, že by byl stav tachometru kontrolován na STK. Už nyní se někde tyto údaje evidují a fotí, ale v budoucnu by vše mohlo být daleko přísnější. Počítá s tím evropská směrnice, která se dotkne i ČR.

Pokud technik STK zjistí, že je počet kilometrů nižší než při předchozí kontrole (bude mít přístup i k datům z jiných pracovišť), nepotvrdí technickou způsobilost vozidla a s autem nebude možné dál jezdit. Řidič bude mít samozřejmě šanci prokázat, že vozidlo stočené není, jenže co když opravdu bude? Co se udělá s takovými vozy, ještě není jisté, avšak jejich majitelé budou mít potíže.

Auto je potřeba zkontrolovat ještě před koupí

Zdá se vám to nespravedlivé? Ano, současný majitel nemůže za chování toho předchozího, ale mohl si vůz před koupí zkontrolovat. Prověření historie ojetiny umožňuje systém AUTOTRACER na www.zkontrolujsiauto.cz. Stačí zadat VIN kód a ihned zjistíte, kolik informací je dostupných o vašem potenciálním voze. Pak se rozhodnete, zda si je všechny chcete zakoupit. A pokud žádná data o konkrétním autě neexistují? Pak je lepší jej nekupovat. Stává se to zejména u dovážených ojetin s pochybnou historií.

Článek Auta se stočeným tachometrem neprojdou STK byl publikován 23. června 2017 v 10.30 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...