Štítky na pneumatikách. Co na nich naleznete a jak moc jsou důležité?

Štítky na pneumatikách. Co na nich naleznete a jak moc jsou důležité?

Dle nařízení EU musí mít každá nově podávaná pneumatika štítek, který udává její úsporu paliva, adhezi na mokré vozovce a hlučnost. Ačkoliv byla původní myšlenka jistě ušlechtilá, štítky neobsahují všechny informace, které by nám měly rozhodování ulehčit.

Nezávislé testy, například pravidelný test pneumatik největšího evropského autoklubu ADAC, hodnotí až několik desítek parametrů pneumatiky. Kromě zmiňované přilnavosti na mokru a hlučnosti to je i celková ovladatelnost pneumatik, jejich deformace a životnost, délka brzdné dráhy nebo odolnost vůči aquaplaningu. Z tohoto pohledu je tedy lepší věnovat pozornost spíše nezávislým testům, než slepě věřit štítku na pneumatice. Ano, pneumatika s nižším valivým odporem sice spotřebuje méně paliva, zároveň má ale menší přilnavost na suché i mokré silnici. Značení pneu pomocí „energetických“ štítků nám tedy může sloužit spíše jako prvotní vodítko, vždy se ale zajímejte o další vlastnosti. Úspora ve vlastnostech jednoho parametru může totiž zhoršit jiné vlastnosti, jako je třeba délka brzdné dráhy.

Vybírejte s rozmyslem

Vhodnou strategií při výběru pneumatiky je vybrat si několik vhodných typů, orientačně shlédnout jejich štítek a potom zkusit pneumatiku vyhledat v některém z testů. Můžete tak srovnat pneumatiku, která má spotřebu paliva ve třídě B s jinou ve třídě C. Ihned uvidíte, jestli se úspora paliva neprojeví na jejich brzdných vlastnostech.

Protože pneumatiky jsou jedinou plochou, kterou se automobil dotýká vozovky, určitě jejich správný výběr nepodceňujte. Hloubka dezénu letní pneumatiky nesmí být menší než 1,6 mm. U zimních musí být tato hodnota nejméně 4 mm. Nové pneumatiky pořídíte levně na internetu včetně disků. Získáte tím dvě sady, které můžete v průběhu roku vyměňovat a tím prodloužit jejich životnost.

Článek Štítky na pneumatikách. Co na nich naleznete a jak moc jsou důležité? byl publikován 21. června 2016 v 23.00 v rubrice PR články. Autorem článku je redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...