Testy: Jaké letní pneumatiky pořídit?

Tagy:  test letních pneu, Continental, Vredestein, Hankook, Nexen, Barum, Sava

Sponzorované odkazy:

Testy: Jaké letní pneumatiky pořídit?

Jako každý rok, i letos s příchodem jara testuje mnoho autoklubů a motoristických časopisů letní pneumatiky. Jaké pláště obstály a jakým je lepší se vyhnout? Ačkoliv většina pneumatik dopadla podle očekávání, vyskytlo se také pár překvapení.

Cena odpovídá kvalitě

Německý autoklub ADAC testoval šestnáct letních pláštů v rozměru 225/45 R17 (např. pro VW Golf) a prokázal, že cena odpovídá kvalitě. S hodnocením dobré a čtyřmi hvězdičkami skončily čtyři nejdražší pneumatiky (Continental SportContact 5, ESA-Tecar Spirit 5 UHP, Pirelli P Zero a Vredestein Ultrac Vorti), zatímco „dostatečná“ pneumatika Maxxis Victra VS01 na posledním místě je druhá nejlevnější.

Vítězná pneumatika si své hodnocení vysloužila zejména díky spolehlivému chování za sucha i na mokru. To jsou ostatně dvě nejdůležitější oblasti v testu ADAC. Dělají 60 % z celkové známky, ale nespasí všechno. Ostatně v těchto oblastech si skvěle vedla i pneumatika Michelin PilotSport 3, ale průměrné výsledky v hodnocení opotřebení, hlučnosti a vlivu na spotřebu jí přisoudily „pouze“ deváté místo.

Jako dobrá volba se jeví na šestém místě Sava Intensa UHP, která měla nejlepší hodnocení v opotřebení a byla také tichá, to vše za cenu o téměř třetinu nižší než vítězné continentaly, je to totiž nejlevnější ze všech testovaných pneumatik.

Německý autoklub vyzkoušel také rozměr 185/65 R15 a zde se jako nejlepší ukázaly nizozemské pneumatiky Vredestein Sportrac 5. Je to zejména díky přesvědčivým výkonům na mokrém povrchu. Nicméně první pětice je vyrovnaná (další pořadí je Continental ContiPremiumContact 5, Dunlop Blue Response, Goodyear Efficient Grip Performance a Hankook Kinergy Evo K425) a tak zde rozhodovaly zejména detaily. Pro vítěze testu ale hovoří také nízká cena, dobrou volbou z hlediska úspor je pak také hakook. Ještě nižší cenu pak má osmá Sava Intensa HP, jedenácté Barum Brilantis 2 nebo třeba třinácté Nexen N blue HD plus, všechny s hodnocením „uspokojivé“.

Megatest pro „levnou gumu“

Magazín Autobild vzal rovnou padesát pneumatik, u kterých otestoval brzdnou dráhu na suchu a mokru. Z výsledků pak vybral patnáct nejlepších, které zkoušel zevrubněji. Výsledky byly velmi překvapivé – první místo si odváží Hankook Ventus Prime3, druhé jsou Pirelli P7 Cinturato Blue a až třetí Continental ContiPremiumContact 5. Opačné pořadí první trojky by znělo jako pravděpodobnější. Však už jen fakt, že vítězná pneumatika patří mezi nejlevnější je sám o sobě kuriózní, navíc tato pneumatika excelovala v hodnocení provozních nákladů. Výdrž pneumatik je třetí nejlepší po yokohamě a již tradičně michelinu.

Pneumatiky Continental tradičně končí v testech na předních místech. Foto: www.continental-pneumatiky.czPneumatiky Continental tradičně končí v testech na předních místech. Foto: www.continental-pneumatiky.cz

Za málo peněz hodně muziky?

Velmi zajímavé výsledky přinesl AutoclubEuropa, který se zaměřil výhradně na pneumatiky ekonomického segmentu, konkrétně v rozměru 195/65 R15. Trochu překvapivě vyhrály pneumatiky Nexen N blue HD plus, druhé byly Hankook Kinergy Evo K425 a třetí byla celkem neznámá Pneumant Summer HP4. Páté a stále celkem dobré jsou v Česku oblíbené Barum Brilantis 2, které bodují i nízkou cenou. Překvapením je Sava Intensa HP třetí od konce, za ní už skončily pouze pláště High Performer HS-3 a GT Radial Champiro FE1 (propadly na mokru).

Alternativou oficiálním testům může být i portál s recenzemi pneumatik od řidičů: Test-pneumatik.cz.

Článek Testy: Jaké letní pneumatiky pořídit? byl publikován 29. března 2016 v 00.00 v rubrice Informace a Letní pneu. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...