Michelin Pilot Sport 4: Reakce v okamžiku

Tagy:  Michelin Pilot Sport 4, přesná, sportovní, bezpečná, vysoký kilometrový výkon

Sponzorované odkazy:

Michelin Pilot Sport 4: Reakce v okamžiku

S blížící se letní sezonou představil francouzský gigant Michelin novou generaci své oblíbené vysoce výkonné pneumatiky. Michelin Pilot Sport 4 sází na heslo „od myšlenky k okamžité realizaci na silnici“. Jak by se dalo očekávat, přesná a rychlá reakce nebude jedinou silnou stránku těchto pneumatik.

Již předchozí generace, představená v roce 2010, kombinovala sportovní jízdu s bezpečností a ekologií. Tehdy se jednalo o pneumatiku reagující na potřeby řidičů zjištěné v rozsáhlém průzkumu. Michelin Pilot Sport 3 se poté stala záklaní výbavou mnoha vozů (mj. Audi nebo Mercedes). Nová generace na tom není o nic hůře.

Zkušenosti ze závodů se hodí

Dezénu pneumatiky dominují tři široké obvodové drážky, kterým pomáhá ještě jedna slabá. Mezi drážkami jsou jen slabé šikmé zářezy. Vzhled dotváří poměrně široké zkosené lamely rovnoběžně rozmítěné ve vnější i vnitřní ramenní oblasti. Sportovní emoce vyvolává již první pohled na bočnice – Logo Michelin a text Pilot Sport 4 je podbarven bílou barvou, což vypadá dynamicky, člověku se vybaví obutí pro závodní vozy. Ostatně není žádným tajemstvím, že pneumatika je výsledek zkušeností nabraných v automobilových závodech (Formula E, rallye,…).

Hlavním trumfem pneumatiky je výjimečná kontrola nad vozidlem a přesné reakce na pokyny řízení. Technologie „Dynamic Response“ označující hybridní aramidovonylonový pás přenáší okamžitě a přesně pokyny od řidiče na vozovku. Vzorek je vysoce reaktivní a neustále se přizpůsobuje vozovce, automobil díky tomu drží optimální stopu prakticky neustále.

Jízda je rovněž bezpečná, neboť ke slovu přišla nová směs pryže s funkčními elastomery a silikou. Ve výsledku tak má pneumatika skvělou přilnavost na mokré vozovce a tím i kratší brzdnou dráhu. V případě letních dešťů pomáhají zmíněné široké a hluboké podélné drážky dokonale odvádějící vozu z kontaktní plochy.

Michelin Pilot Sport 4 je novou generací úspěšné pneumatiky. Foto: www.michelin.czMichelin Pilot Sport 4 je novou generací úspěšné pneumatiky. Foto: www.michelin.cz

Bezpečnost však, jak již je zvykem u pneumatik této francouzské značky zvykem, nejde proti životnosti. Také Michelin Pilot Sport 4 nabízí výjimečnou kilometrovou životnost. To přináší úspory ohledně oddálení doby nákupu nových pneumatik. Nízký valivý odpor přináší další úspory, totiž u čerpacích stanic. Nicméně komu jde hlavně o úspory, ten si zřejmě nepořídí sportovní vůz, o pneumatikách ani nemluvě.

Konkurencí pro Michelin Pilot Sport 4 tvoří jiné prémiové pneumatiky jako Continental SportContact 6 nebo Pirelli Pzero Corsa System. Není snad ani třeba dodávat, že nejlepší pneumatiky stojí také nejvíce peněz. Pro majitele vozů za statisíce, ne-li miliony, však pár tisíc za pneumatiky obvykle nehraje roli…

Pokrok nezastavíš

Skupina Michelin Group rok co rok investuje více než půl miliardy euro na výzkum a vývoj pneumatik. Vedle výzkumných programů v technologických centrech vlastní tento pneumatikářský gigant také vlastní závodní okruh, kde vznikala také pneumatika Michelin Pilot Sport 4 stejně jako „černé zlato“ pro závody formulí. A před mnoha lety také pneumatika Michelin Pilot Sport PS2, na které pak Bugatti Veyron stanovil světový rychlostní rekord s rychlostí téměř 400 km/h.

Článek Michelin Pilot Sport 4: Reakce v okamžiku byl publikován 15. února 2016 v 00.00 v rubrice Letní pneu. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...