Povinné ručení

Povinné ručení

Povinné ručení je hovorový český název pro pojištění, týkající se automobilů, jehož plné jméno zní „pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozem vozidla dle zákona č. 168/1999 Sb.“.

Toto pojištění musí každý mít každý majitel motorového vozidla, jenž má v plánu s autem jezdit po veřejné komunikaci. Na konci roku 2014 byly na poslední chvíli v našem parlamentu schváleny změny, které vstoupily v platnost 15. ledna. Šlo o novelizaci zákona, která proběhla 18. prosince 2014 zákonem č. 354/2014 Sb.

Ceny povinného ručení byly zvýšeny a to zejména proto, že byl zrušen příspěvek do garančního fondu. A co je to garanční fond? Pokud způsobilo dopravní nehodu vozidlo, které nebylo pojištěné, byly pohledávky hrazeny právě z tohoto garančního fondu. Do něj přispívaly určitou částkou všechny pojišťovny. Nyní však pohledávky od nepojištěných vlastníků vozidel musí hradit každá pojišťovna ze svého rozpočtu. Po vlastnících nepojištěných aut budou škodu vymáhat dopravní úřady obcí s rozšířenou působností, což je novinka.

Od 15. ledna 2015 už Česká kancelář pojistitelů, což je zastřešující organizace, oprávněna po provozovatelích vozidel vymáhat sankční poplatky za každý den bez platného pojištění, ale pokud nemáte auto pojištěné, i nadále můžete dostat pokutu ve správním řízení, a to ve výši až 40 000 Kč. Za povinné ručení Škody Octavie s motorem o objemu 2.0 l přitom zaplatíte ročně kolem čtyř tisíc korun a současně jste jištění, pokud způsobíte jakoukoli nehodu, takže se zaplatit povinné ručení vyplatí.

Ceny povinného ručení byly na nejnižší úrovni v roce 2013, kdy se platilo v průměru 2695 Kč ročně, v následujícím roce se ceny v důsledku změn v občanském zákoníku změnily, totiž vzrostly o 7 až 15 %. Letos je tu další zvýšení.

Pojištění odpovědnosti neboli povinné ručení kryje škody způsobené ostatním, a to jak na majetku, tak na zdraví. Příslušná pojišťovna z povinného ručení vždy uhradí škody na poškozeném vozidle nebo na jeho nákladu, na plotě nebo na domě, na svodidlech, dokonce zaplatí ekologickou havárii, na starosti má i trvalé následky zranění cestujících v cizím i vlastním vozidle atd. Povinné ručení na druhou stranu vůbec nekryje škody na vašem vlastním vozidle. Od toho je havarijní pojištění, které majitel může, ale nemusí uzavřít.

Článek Povinné ručení byl publikován 17. dubna 2015 v 16.30 v rubrice PR články. Autorem článku je redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...