Zima končí. Potřebujete nové pneu?

Tagy:  pneumatiky, zimní pneu, výměna, prémiové pneu, ekonomický segment, testy

Zima končí. Potřebujete nové pneu?

Teploty se již drží nad bodem mrazu a to i po ránu. Pomalu se tak blíží doba, kdy bude jízda na zimních pneumatikách paradoxně více nebezpečná než na letních. Už brzy bude radno vyměnit obutí…

Pravda, zatím se i přes slunečné počasí rtuť v teploměru jen stěží dostane nad deset stupňů a po ránu nebo k večeru může být klidně pod nulou, ale s příchodem jara se podmínky mění a jakmile se teplota drží nad sedmi stupni, je radno vyměnit zimní pneu za letní.

I pro letošní letní sezonu připravili výrobci mnoho novinek. Motoristé, kteří potřebují nové obutí tak stojí před otázkou, jaké pneumatiky zvolit. Dobrou zprávou je, že většina výrobců se drží „známých jmen“ a jen přináší novější a dokonalejší generace. Pokud byl člověk s pneumatikami v minulosti spokojen, může je koupit opět. Vyšší číslo v názvu znamená v drtivé většině případů vylepšené vlastnosti. Zvláště u dražších aut se nevyplácí experimentovat s novými značkami.

Jaké pneu zvolit?

Kdo si skutečně neví rady, musí hledat. Nejlepší je dát na testy pneu. Nejlépe si stojí tradičně Continental s modelem Premium Contact 5, skvělá je také Pirelli P7 Cinturato a uspěla i Michelin Primacy 3. Kdo nepotřebuje zrovna prémiové pneumatiky, sáhne spíše o značkách, které se pyšní nejlepším poměrem ceny a kvality. To jsou například pneumatiky Barum Bravuris 3HM nebo Sava Intensa UHP.

Plánujete koupi nových letních pneumatik? Není to žádná věda. Foto: Martin SingrPlánujete koupi nových letních pneumatik? Není to žádná věda. Foto: Martin Singr

Vybrat správné pneumatiky, to je alchymie. Na druhou stranu, s trochou snahy do zvládne opravdu každý. Zatímco prémiové pneumatiky nabízí nejvyšší možnou kvalitu, pro běžné motoristy je vhodnější sáhnout spíše po nějakých levnějších pneumatikách. Na běžné cestování do práce bohatě stačí pneu z tzv. ekonomického segmentu. Jen není radno to se šetřením přehánět. Extrémně levným pneumatikám z Číny, protektorům nebo dokonce pneumatikám ze supermarketu se zeširoka vyhněte, radí odborníci.

Další otázky jako index nosnosti, rychlostní index nebo typ dezénu pro začátek opravdu řešit nemusíte. Výrobci vědí, jak udělat pneumatiku, která bude odvádět svoji práci optimálně. A že každá vypadá jinak? V tom je ta krása, ne-li přímo kouzlo. Na svůj automobil ale vždy volte čtyři stejné.

Článek Zima končí. Potřebujete nové pneu? byl publikován 10. března 2015 v 21.45 v rubrice PR články. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...