Co znamenají označení na pneumatikách?

Co znamenají označení na pneumatikách?

Také jste někdy zmatení ze všech těch čísel a písmen na pneumatikách? Nejste v tom určitě sami, přesto označení na pneumatikách mají svůj přesný řád a logiku. Pojďme je tedy dešifrovat.

Na pneumatikách najdete veškeré myslitelné informace, které vás mohou při jejich používání zajímat. Všechny například nesou na bočnici takzvaný DOT kód udávající datum výroby. Od roku 2000 má kód čtyři číslice, první dvě udávají týden výroby, druhé dvě potom rok.

Z bočnice pláště se však dá dozvědět mnohem více. Najdete tu nejen rozměry pneumatiky, ale také její využití, nosnost či složení materiálů. Následující příklad vám jednoduše vysvětlí, z jakých částí se skládá označení pneumatiky, a jaký význam mají jednotlivé číslice či písmena.

Máme zde tedy například pneumatiku s označením 225/50 R 17 Y:

  • číslice 225 udává šířku pneumatiky v milimetrech,
  • číslice 50 udává profilové číslo v procentech, konkrétně to vyjadřuje poměr výškou a šířkou příčného řezu pneumatiky,
  • písmeno R označuje konstrukci pneumatiky, v tomto případě se tedy jedná o radiální pneumatiku,
  • číslice 17 udává průměr ráfku v palcích,
  • písmeno Y je pak symbol maximální rychlosti (Y = 300 km/h, V = 240 km/h, W = 270 km/h a další).

Setkat se ale můžete ještě například i s těmito označeními:

  • RF – zesílené provedení,
  • XL – Extra Load, zvýšení nosnosti pro speciálně zesílené pneumatiky,
  • M + S – Mud & Snow, označení pneumatiky, která je podle evropské legislativy klasifikována jako zimní pneumatika.

Od roku 2012 se při nákupu nových pneumatik můžete rovněž setkat s tzv. labelingem, který již určitě znáte například z nákupů domácích spotřebičů. U pneumatik se ale místo údajů o energetické náročnosti setkáte spíše s informacemi o přilnavosti, hluku či spotřebě paliva.

Pokud si i po přečtení tohoto článku nejste označeními pneumatik jisti, stačí vyhledat vaše nejbližší servisní centrum Euromaster, kde vám profesionálové z oboru rádi pomohou vybrat ty pravé pneumatiky přesně na míru pro váš vůz.

Článek Co znamenají označení na pneumatikách? byl publikován 12. srpna 2014 v 17.15 v rubrice PR články. Autorem článku je redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...