Nexen Tire: Nové české pneumatiky?

Tagy:  Nexen, pneu z Asie, české, ekonomika, továrna

Sponzorované odkazy:

Nexen Tire: Nové české pneumatiky?

V Česku se před pár lety k domácí Škodě Auto přidaly „české“ vozy Hyundai a „trojčata od Kolína“ Peugeot, Citröen a Toyota. Je možné, že podobně k české značce pneumatik Barum přibude v blízké budoucnosti další. Jihokorejský výrobce Nexen totiž zvažuje výstavbu továrny na pneumatiky na našem území…

Jihokorejský výrobce pneumatik Nexen Tire zatím vyrábí pneumatiky pouze v Asii. To by se ale mělo brzy změnit, chce totiž zvýšit své prodeje v celosvětovém měřítku a k tomu je zapotřebí postavit novou továrnu. Je nutné jednu postavit také v Evropě a podle dostupných informací je ve hře také Česko. Dříve se spekulovalo i o jiných státech, nejhlasitěji o Polsku nebo Bulharsku, ale další vývoj situace naznačuje, že tyto státy jsou již ze hry venku.

Aktuálně se jako o možných lokalitách hovoří o dvou. V obou případech jde o oblasti s vysokou nezaměstnaností, kde by výstavba továrny obzvláště pomohla. V průmyslové zóně Triangle u Žatce by tento gigant mohl podle Hospodářských novin vytvořit až dva tisíce pracovních míst a investovat až 20 miliard korun. Druhou možností je Moravskoslezský kraj, konkrétně zóna Mošnov na Novojičínsku. Případný příchod by pomohl české ekonomice, dle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je „vláda připravena podpořit veškeré investice, které povedou k vytvoření stabilní práce“. Prioritou je pak zaplnit investory prázdné prostory v krajích. V tomto případě se jedná o potenciálně největší zahraniční investici za poslední roky.

Podle zprávy samotné firmy Nexen pro jihokorejskou burzu se potvrdily dřívější spekulace a firma skutečně uvažuje o výstavbě továrny v Česku (o Polsku ani Bulharsku se ve zprávě nic nepíše). Poslední zprávy se ale přiklání spíše k výstavbě v Moravskoslezském kraji. Ostravské zastupitelstvo rozhodlo, že by pozemky v zóně Mošnov prodalo firmě za výhodnější cenu.

Nexen nově i na škodovkách

Při konečném rozhodování možná hrálo roli, že pneumatiky Nexen obouvají na své vozy v asijských továrnách Hyundai Motor a Kia Motors. Závody v Česku a na Slovensku však zatím musí volit jiné značky, neboť dovoz obutí z Asie by se pořádně prodražil. Konkrétně Hyundai z Nošovic vyjíždí na pneumatikách Hankook, případně Continental a Michelin. Nedávno oznámila spolupráci se značkou Nexen i Škoda Auto, tyto pneumatiky budou mít modely Rapid a Octavia. Nicméně jde jen o dalšího dodavatele v portfoliu čítajícím více než desítku výrobců. Nexen to myslí s průnikem na další trhy vážně, kromě škody začal totiž dodávat pneumatiky i Volkswagenu (pro VW Polo), podepsal také kontrakty s japonským Mitsubishi, italským Fiatem či americkým Chryslerem.

Cílem je nejlepší desítka

Značka Nexen, založená v roce 1942, je po značkách Kumho a Hankook třetím největším jihokorejským výrobcem pneumatik. Obutí Nexen v současnosti pochází pouze z továren v Jižní Koreji (Yangsan, Changnyeong) nebo Číny (Qingdao), třebaže tyto tři továrny mají dohromady kapacitu asi 30 milionů pneumatik pro lehká užitková vozidla/SUV. Ambice jsou ale vysoké. Nexen se totiž touží dostat mezi deset největších výrobců pneumatik na světě a pro tento cíl je potřeba vyrábět 80 000 000 pn­eumatik ročně. Nexen tuto metu chce dosáhnout v roce 2020. Zcela v souladu se sloganem firmy, který zní „Next Century Tire“.

Součástí marketingu je i podpora závodů v driftování. Foto: www.nexentireusa.comSoučástí marketingu je i podpora závodů v driftování. Foto: www.nexentireusa.com

Článek Nexen Tire: Nové české pneumatiky? byl publikován 8. května 2014 v 00.00 v rubrice Informace a Výrobci. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...