Plechové disky: Nejlepší volba pro zimu

Tagy:  plechové disky, ocelové disky, zima, výhody, šrouby a matice, výměna, litá kola

Plechové disky: Nejlepší volba pro zimu

I když má motorista svůj vůz rád a chce, aby se líbil, je rozumné schovat již za pár dní litá kola spolu s letními pneumatikami na pár měsíců do garáže. Pro zimu jsou totiž jednoznačně lepší volbou plechové disky.

Krásné a praktické

Líbivé alu disky totiž špatně snáší zimní podmínky. Kamínky i posypová sůl jim vůbec nedělají dobře – štěrk je totiž může poškrabat a ve chvíli, kdy se dostanou do kontaktu se solí, hrozí galvanická koroze kovu a to i pod lakem. Tím je značně ohrožena bezpečnost, protože není jisté, jestli nezačne unikat vzduch z pneumatiky. S plechovými disky takové problémy ale nezažijete. Jsou totiž vyráběné z oceli a tento materiál něco vydrží. Je to prostě praktické řešení.

Zatímco praktická řešení obecně nebývají většinou moc estetická, s obutím je to jinak – plechové disky se prodávají v elegantní černé barvě a ani na nových vozech nevypadají vůbec špatně. Třeba malý dravec Peugeot 208 GTi, který bude mít nazuté plechové disky Peugeot neztratí jistě nic ze svého ostrého vzhledu. A koncernový „sourozenec“ Citroen DS3 na tom s disky na Citroen nebude o nic hůře. V kontrastu se sněhem na vozovce i v okolí navíc černá barva ještě více vynikne.

Vyberte si disky „na míru“

Disky šité na míru konkrétnímu vozu jsou prostě cool a navíc není s jejich výběrem přes internet skoro žádná práce. Komu by se nechtělo hledat v technickém průkazu vozidla, jaký rozměr potřebuje, tomu pomůže opět výběr na webu – lze hledat i podle konkrétního modelu auta. Motoristi zvyklí nakupovat v pneuservisu se rovněž nemají čeho obávat – mechanici zde mají kola „v malíku“ a hravě každému poradí.

Zimní pneumatiky a plechové disky, to prostě patří k sobě. Foto: Martin SingrZimní pneumatiky a plechové disky, to prostě patří k sobě. Foto: Martin Singr

Co se týká uchycení, je to jednoduchá práce na doma a ani není třeba pořizovat nic drahého. Stačí originální šrouby a matice. Kdo by je náhodou neměl, tomu pomohou v jakémkoliv servisu. Pokud u litých kol používáte bezpečnostní šrouby, schovejte si je zase až na léto – u plechových disků nejsou šrouby zapuštěny do kol a tak nemají velký význam, jen zkomplikují případnou krádež kol. A přitom zrovna ocelové disky nejsou zrovna drahé, což je jejich další výhoda.

A když pomineme ultralehké elektrony, jsou plechové disky také lehčí než litá kola. To znamená nižší valivý odpor a menší spotřebu automobilu. Takže už víte, na co obujete zimní pneumatiky pro letošní zimu, která je již za dveřmi?

Článek Plechové disky: Nejlepší volba pro zimu byl publikován 9. listopadu 2013 v 08.00 v rubrice PR články. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...