Výběr zimních pneumatik usnadní informační štítky

Tagy:  energetické štítky, autobazar, zimní pneu

Výběr zimních pneumatik usnadní informační štítky

Zima se nezadržitelně blíží a s ní pro mnoho řidičů i nákup zimních pneumatik. Je dobré výběr nepodcenit a nesnažit se ušetřit za každou cenu. Rozdíly například v brzdné dráze jsou obrovské.

Každý výrobce hodnotí podle svého uvážení

Od loňského roku, kdy platí povinnost jezdit v zimním období na zimních pneumatikách, jsou řidičům k dispozici při výběru štítky. Ty, podobně jako energetické štítky u spotřebičů či domů, mají pomoci s orientací mezi různými pneumatikami. Úskalí však spočívá v tom, že hodnocení je věcí výrobce a žádný další kontrola neprobíhá. Třída uvedená na štítku tedy v porovnání se štítkem jiného výrobce vůbec nemusí mít vypovídající hodnotu.

I při nákupu z autobazaru je třeba být obezřetný. V každém případě je potřeba zkontrolovat hned při nákupu stav pneumatik a podle potřeby koupit zimní, letní nebo oba druhy. Ve větších autobazarech, jako je třeba autobazar Auto ESA, je přímo u prodejny prodejna s doplňky, kde si pneumatiky můžete koupit včetně montáže.

Pokud si nejste jisti, jaké pneumatiky byste měli na auto zvolit, zeptejte se před nákupem odborníka. Určitě vám poradí ve vašem autoservisu, u prodejce aut nebo v autobazaru. Praha například má mnoho míst, kde vám pomohou velmi kvalitní odborníci.

Zvažte, kam s autem pojedete

Obecně platí, že čím dražší, tím lepší pneumatika. Příkladem může být rozměr 205/55 R16, který se často používá u Škody Octavia a podobných aut. V nezávislém testu se na prvních místech umístili renomovaní výrobci Michelin a Dunlop následovaní dalšími známými značkami Continental či Goodyear. Až za nimi se umístili všechny méně známí výrobci.

Není však nutností kupovat ty nejdražší pneumatiky. Vše záleží na předpokládaném využití. Pokud majitel auta neočekává výjezdy do hor a dalších zasněžených nebo zamrzlých oblastí, postačí i levnější pneumatika. Pokud ale plánuje jezdit do míst, kde vládnou tuhé mrazy, je určitě investice do kvalitních zimních pneu na místě.

V každém případě není vhodné riskovat jízdu na letních pneumatikách v zimním počasí. Ani ne tak z důvodu možné pokuty, ale spíše kvůli bezpečnosti. V jednom z nejdůležitějších parametrů – brzdné dráze – jsou rozdíly mezi letními a zimními několik desítek metrů.

Článek Výběr zimních pneumatik usnadní informační štítky byl publikován 19. září 2013 v 15.15 v rubrice Zimní pneu. Autorem článku je redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...