Výročí: Goodyear dnes slaví 115 let

Tagy:  výročí, historie, Goodyear, Dunlop, Continental, Pirelli, Bridgestone, Hankook

Sponzorované odkazy:

Výročí: Goodyear dnes slaví 115 let

Právě dnes slaví pneumatikářský gigant Goodyear 115 let od svého založení. Jaký byl svět pneumatik před více než sto lety a která ze současných předních značek tu byla první? A kdy vznikla současná jednička Bridgestone?

Ve správný čas na správném místě

Psalo se datum 29. srpna 1898, když Frank Seiberling založil v Ohiu firmu. Nesla jméno po chemikovi Charlesu Goodyearovi, který si o 44 let dříve nechal patentovat vulkanizaci kaučuku, proces již tehdy dávno známý.

Ačkoliv si musel podnikatel na svůj úmysl vypůjčit peníze, jednalo se bezesporu o správný tah. Třebaže v prvních letech Goodyear vyráběl jen pneumatiky pro jízdní kola a vozíky (a kromě toho třeba i pokerové žetony), vše se mělo brzy změnit. Koncem devatenáctého století se totiž pomalu objevovaly první automobily…

Firma v roce 1903 získala patent na bezdušovou pneumatiku, a tak nebylo žádným divem, že se o pět let později stala dodavatelem pneumatik pro vůz, který odstartoval automobilovou revoluci v Americe – pro legendární Ford T. Kromě toho, že pro tyto vozy bylo třeba vyrábět obrovské množství pneumatik, jednalo se také o skvělou reklamu.

V meziválečném období, v roce 1926, se pak Goodyear stal největší gumárenskou firmou na světě a začal se angažovat i v leteckém průmyslu. Kdo by neznal fotky vzducholodí se známým logem Goodyear, které kdysi létaly nad Amerikou. Od šedesátých let se pak Goodyear angažoval ve formuli 1 a do konce devadesátých let získali jezdci s těmito pneumatikami rekordních 368 vítězství.

První byl Dunlop

Ovšem nenechte se zmýlit, první pneumatiku vynalezl na jaře roku 1888 John Boyd Dunlop. Tehdy sledoval svého syna, jak jezdí na tříkolce a zamyslel se, jak učinit jízdu pohodlnější. Vzal tedy tříkolku, obalil kola hadicí na zavlažování zahrady, konce slepil dohromady a nafoukl pumpičkou na fotbalový míč. Základy pro první pneumatiku na světě byly položeny. Patent na pneumatiku plněnou vzduchem získal Dunlop 23. června 1988. Zpočátku vyráběl pouze obutí pro jízdní kola, ale bouřlivý rozvoj automobilismu na začátku 20. století mu velmi výrazně nahrál.

Roku 1890 byla otevřena první továrna na pneumatiky v Dublinu a expanze po Evropě na sebe nenechala dlouho čekat. Za dvacet let dokázal Dunlop zcela změnit svět pneumatik. A třebaže dnes patří pod Goodyear, logo lze nalézt nejen na pneumatikách nebo na závodních okruhových vozech, je vidět i ve světě módy.

Continental od roku 1871

Dlouhou historií se mohou pochlubit i další giganti – německý Continental byl založen dokonce v roce 1871. To se zde vyráběly měkké pryžové výrobky, pogumované textilie a pevné pneumatiky. Výrazným příspěvkem značky do historie pneumatikářského průmyslu byla první pneumatika s vzorkem v roce 1904. Rovněž inovativní byla pneumatika s nýty pro zimní podmínky z roku 1905.

Jen o rok později než Continental, v roce 1872, byla založena italská firma na výrobu gumových výrobků Pirelli. První pneumatika pro bicykly zde byla vyrobena v roce 1890, ty pro automobily přišly na řadu od 11 let a začala se psát dlouhá a úspěšná historie…

Dlouhou historií se může pochlubit i americký Firestone (1900) nebo francouzský Michelin (1988), který rovněž přinesl řadu patentů a vynálezů. Ve výčtu nelze zapomenout na asijské výrobce, kteří se dnes pohybují na špici odvětví. Například japonská firma Bridgestone (aktuálně největší výrobce na světě) byla založena v roce 1931, jihokorejský výrobce Hankook začal psát svoji historii v roce 1941. A pak že historie je jen pro pamětníky…

Článek Výročí: Goodyear dnes slaví 115 let byl publikován 29. srpna 2013 v 00.00 v rubrice Informace. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...