Michelin Pilot Sport Cup 2: Zdokonalená sportovní pneu

Tagy:  Michelin Pilot Sport Cup 2, sportovní, novinka, letní, Mercedes-Benz SLS AMG Coupé Black Series, technologie

Sponzorované odkazy:

Michelin Pilot Sport Cup 2: Zdokonalená sportovní pneu

Francouzský pneumatikářský gigant se aktivně zapojuje do různých odvětví motosportu a poznatky zde nasbírané může pak uplatnit při vývoji pneumatik. Závodními podmínkami je inspirovaná také nová Michelin Pilot Sport Cup 2.

Pět zdokonalení pro rychlou jízdu

Jedná se o letní pneumatiku pro osobní vozy, a jak název napovídá, měla předchůdkyni se stejným jménem. Oproti Michelin Pilot Sport Cup lze najít celkem pět zdokonalení.

Tato pneu je pro sportovně založené řidiče, při výrobě dezénu jsou totiž používány stejné komponenty jako v případě závodních pneumatik. Konkrétně se jedná o technologii Bi-Compound umožňující použití dvou druhů pryže na vnitřní a vnější straně dezénu. Zatímco vnější strana je vyrobena ze speciálního elastomerového řetězce (extrémní tvrdost a tím i maximální přilnavost a vynikající záběr při zatáčení), vnitřní část je vyrobena z tuhého elastomeru (přesné vedení vozu).

Pneumatika také má aramidový zpevňující pás, což jsou vlákna s vysokou hustotou, která jsou vynikající v tahu. Dalším benefitem je nízká hmotnost a vysoká odolnost (pětkrát vyšší než ocel). Aramidový pás, proužek pryže mezi rameny a středem s proměnlivým tlakem, je umístěn v koruně pod dezénem. Díky němu je kontaktní plocha stejná za každé situace i v nejvyšších rychlostech.

Michelin Pilot Sport Cup 2 využívá také technologii Track Variable Contact Patch 3.0, která optimalizuje tlak u kontaktní plochy. Díky ní je v kontaktu s povrchem co největší plocha a záběr při zatáčení je lepší. Jedná se o osvědčenou technologii, byla totiž poprvé použita u Michelin Pilot Super Sport.

Nárazníkový pás u této novinkové pneumatiky je o deset procent širší než u standardních sportovních pneumatik. Navíc je vyztužen speciální vysoce modulární pryží, jenž zvyšuje laterální tvrdost a tím umožňuje preciznější řízení.

Bočnice vypadá jako by byla vyrobená ze sametu díky MICHELIN Velvet Technology. „Toto řešení umožnilo vytvoření kontrastu v určité části vnější bočnice, která za použití mikro geometrických technik absorbuje světlo. Následně generovaná textura umožňuje hru se světlem a odstíny černé,“ popisuje výrobce. Tak trochu špatnou informací je, že se pneumatika v ČR hůře shání.

I pro Mercedes od AMG

A kvalitu pneumatik Michelin Pilot Sport Cup 2 potvrzuje také fakt, že se představuje na voze Mercedes-Benz SLS AMG Coupé Black Series. Vždy velmi kvalitní výkon, to je základní požadavek úpravce AMG a tyto pneu prý pomáhají k co nejdokonalejšímu výkonu.

Jako klady jsou uváděny plynulé a přesné řízení, ať už se jedná o studené pneumatiky při jezdění na okruhu nebo o zahřáté, když okruh opouští. Díky agilnosti a vylepšené reakci může řidič získat maximum ze sportovního motoru a podvozku. Přilnavost, vyváženost a stabilitu zajišťuje také výjimečná odolnost proti zahřívání vnitřní struktury.

Michelin Pilot Sport Cup 2 si vybral i úpravce vozů AMG pro Mercedes-Benz SLS. Foto: www.michelin.czMichelin Pilot Sport Cup 2 si vybral i úpravce vozů AMG pro Mercedes-Benz SLS. Foto: www.michelin.cz

Shrnuto a podtrženo, pro testování bylo vyrobeno 1 800 prototypů a speciálních sérií pneumatik a dalších 800 před-sériových pneumatik. A výsledek? S pneumatikami Michelin Pilot Sport Cup 2 bylo možno je 315 km/h při zachování ještě bezpečné úrovně řízení.

Článek Michelin Pilot Sport Cup 2: Zdokonalená sportovní pneu byl publikován 10. července 2013 v 00.00 v rubrice Letní pneu. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...