Pirelli ST: 01 Neverending Energy: Pro cesty kamionů

Tagy:  Pirelli, nákladní pneu, přívěsy, návěsy, nákladní auta, Série 01

Sponzorované odkazy:

Pirelli ST: 01 Neverending Energy:  Pro cesty kamionů

Zatímco řidiči mají celkem přehled, co obout na svůj vůz nebo kamion, o obutí pro přívěsy a návěsy se moc neví. Ale to neznamená, že by na ně vývojáři nemysleli, Pirelli od letošního roku nabízí přesně pro tyto účely pneumatiku, která vyniká nízkým valivým odporem a skvělou přilnavostí na mokru.

Jen na nehnaná kola

Již podle názvu je jasné, že tato pneumatika je na tom s energetickou efektivností docela dobře a to je potvrzuje dosažení třídy A na energetických štítcích pro valivý odpor i pro přilnavost na mokru. Je ale trochu zvláštní porovnávat pneumatiku s těmi pro osobní nebo nákladní auta. U Pirelli ST: 01 Neverending Energy se totiž tak nějak nepočítá s tím, že by byla umístěna na kola, která jsou poháněna…

Ovšem pokud se tyto pneu namontují tam, kam mají, tedy na návěs, efekt je značný. „Na vozidle tvořeném tahačem a návěsem s těmito namontovanými pneumatikami bude valivý odpor představovat pouze 50% valivého odporu všech pneumatik,“ uvádí Pirelli. Při představě, co vše se na návěsech vozí, je třeba před vývojáři italské značky smeknout. Pneumatika tak kombinuje bezpečnost s energetickou účinností, na poměry pneumatik pro nákladní automobily je životnost až nečekaně dlouhá.

Zig-zag drážky a vyšší odolnost

Pneumatika má čtyři podélné zig-zag drážky, může se pochlubit také novými profily a inovativními bočnicemi včetně nové geometrie patky. Technologie Zero Degree Structure nabízí širší pásy pro vyšší strukturální integritu a vyšší odolnost proti poškození.

Při výrobě pneumatiky přišel ke slovu inovativní dezén a dvouvrstvá sloučenina s vysokým procentem křemene. Směs používaná k výrobě pneumatik Pirelli ST: 01 Neverending Energy snižuje teplotu pneumatiky. Díky tomu je nižší valivý odpor a zároveň se minimalizuje nebezpečí roztržení pneumatiky. V obou případech jde o patentované technologie Pirelli. Podle Pirelli však není nižší valivý odpor na úkor bezpečnosti – přilnavost i brzdná dráha by měly zůstat na velmi dobrých hodnotách. Pneumatiky Pirelli ST: 01 Neverending Energy také vykazují nižší hodnoty hlučnosti, i když to je parametr, který není u kamionů příliš sledovaný.

Zatímco loni byl v nabídce jen omezený počet možných rozměrů pneumatiky, od letošního roku je pak k dispozici daleko širší spektrum čítající devět velikostí od 205/65 R 17.5 TL až po 385/65 R 22.5 TL.

I pro poháněná kola

Kromě řady „přívěsných pneumatik“ ST:01 jsou v nabídce také „regionální pneu“, které jsou označeny FR: 01 a TR:01. Pirelli nabízí sérii 01 od roku 2009 a nabídku stále rozšiřuje. Předloni tak byly představeny pneu pro použití v kritických zimních podmínkách (W: 01), pro dálkovou přepravu (H: 01) a pro stavební stroje (G: 01). Všechny tyto pneumatiky jsou vyvjíjeny tak, aby nabízely vysoký výkon spolu s ohledem na životní prostředí, vysokou životnost a nízké provozní náklady. Díky nejnovější generaci technologie SATT je možné pneumatiky protektorovat.

Kupte si pneumatiky za skvělou cenu na www.pneumatiky.cz!

Článek Pirelli ST: 01 Neverending Energy: Pro cesty kamionů byl publikován 17. května 2013 v 00.00 v rubrice Nákladní pneu. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...