Michelin StarGrip: I přes zimu v jedné stopě

Tagy:  Michelin, StarGrip, zimní, motocykly, bezpečnost, technologie, ocenění

Sponzorované odkazy:

Michelin StarGrip: I přes zimu v jedné stopě

Přestože většina motorkářů své stroje na zimu uklízí do garáže, najdou se i takoví, kteří jezdí v každém ročním období. Mají co obout na své stroje, aby zimu přečkali pokud možno bez nesnází?

Zejména u krosových motorek není sníh žádnou překážkou, spíše naopak. Terénní pneumatiky mají beztak hrubý a hluboký vzorek, a když přijde zima, často tito jezdci používají i pneumatiky opatřené hroty. Na silnici, kam takové pneumatiky nesmí, se tyto stroje stejně nepohybují a na nějakém terénním okruhu pak nabízí jezdci ještě lepší zážitek než jindy. Bezpečnost jde ale jaksi stranou…

Druhou skupinou, která jezdí i v zimě, jsou muži, ale i ženy, kteří využívají motocykl jako rychlý dopravní prostředek po městě. Jedná se většinou o maloobjemové motorky nebo o skútry, se kterými je cesta po městě rychlá a relativně pohodlná. Právě pro takové cestování je pak pneumatika Michelin StarGrip, oceněná v Eurobike Award 2012 v kategorii Příslušenství.

Celkem se této soutěže letos zúčastnilo 439 výrobků. „Máme radost, že jsme už dvakrát po sobě získali jedno z prestižních ocenění“ řekl Andreas Müller, ředitel sekce pneumatik společnosti Michelin. Obhajoba ocenění je prý důkazem, že Michelin umí vyvíjet pneumatiky, které souběžně nabízí skvělé vlastnosti v různých oblastech. Porota v posledních osmi letech oceňuje zejména výrobky vynikající ve smyslu inovace, funkčnosti, odpovědnosti ve vztahu k životnímu prostředí a trvalé udržitelnosti.

Boty inspirací pro pneu

Michelin StarGrip mají patentovaný vzorek „hvězdicového pláště“, díky kterému nabízejí výjimečnou přilnavost na hladkém i kluzkém povrchu. Jsou to pneumatiky s označením City Trekking, vhodné tedy zejména pro cestování v městských a příměstských oblastech. Podle výrobce poskytují bezkonkurenční přilnavost na vlhké a sněhem pokryté vozovce.

Za vznikem pneumatiky Michelin StarGrip stojí poměrně zajímavý příběh. Úplně na počátku byli inženýři s úkolem vyvíjet výrobky pro řadu Michelin Lifestyle. Dostali nelehký úkol navrhnout pracovní botu s podešví, která přilne i k nerezové oceli s olejnatým povrchem. Právě přilnavost je u pracovní obuvi zásadní a bylo proto třeba vytvořit podešev, která obstojí i v extrémních podmínkách.

Michelin StarGrip je špičkou ve své kategorii. Foto: www.michelin.comMichelin StarGrip je špičkou ve své kategorii. Foto: www.michelin.com

Přirozeně se pak inspirovali experti na vývoj pneumatik a využili vlastností této bezpečnostní podešve pro vytvoření pneumatika Michelin StarGrip. Bezpečnost ještě znásobili pláštěm, který má mnoho lamel ve všech směrech. Typický hvězdicový plášť nabízí cestujícím výbornou přilnavost za deště, při jízdě na sněhu nebo v bahně. Nechybí ani technologie Dual Compound, ta je pro změnu podobná té, která se používá u pneumatik pro automobily. Díky ní je pneumatika pružná i za velmi chladného počasí.

Michelin uvádí, že plášť nabízí „bezkonkurenční přilnavost na hladkých a kluzkých površích, za sychravého nebo mokrého počasí, při jízdě na sněhu či na nestabilním povrchu“. Bezpečnosti napomáhá i vrstva nylonu s vysokou hustotou, kterou je plášť potažen. Díky tomu má skvělou odolnost proti proražení.

Kupte si pneumatiky za skvělou cenu na www.pneumatiky.cz!

Článek Michelin StarGrip: I přes zimu v jedné stopě byl publikován 4. prosince 2012 v 00.00 v rubrice Zimní pneu. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...