Pneumatiky P Zero jsou výstavní skříní Pirelli

Tagy:  Pirelli, P Zero, supersporty, výkon, motorsport

Sponzorované odkazy:

Pneumatiky P Zero jsou výstavní skříní Pirelli

Řada pneumatik od italského výrobce Pirelli, která nese jméno P Zero je vyjádření filozofie „Ultra High Performance“, tedy ultra vysoký výkon. Tyto pneumatiky podporují a ještě zvyšují výkon moderních supersportovních automobilů a lze je použít i na závodní dráze. Výrobce říká, že jsou ideální pro výkonné sedany a vozidla střední třídy.

Historie těchto pneumatik sahá až do roku 1987, tedy čtvrt století zpět. Tehdy bylo třeba vytvořit pneumatiky pro vůz Ferrari F40, jenž se později stal legendou. Tento automobil o výkonu téměř pěti set koňských sil nebyl omezován elektronickým řízením trakce a stability, pneumatiky proto měli extrémně náročný úkol přenést sílu na vozovku.

Směrový dezén dopředu, asymetrický dozadu

V roce 1994 přišel systém P Zero. Model Ferrari F355 byl obut do pneumatik se směrovými dezény na přední nápravě a asymetrické pneumatiky šly na zadní nápravu. Tím bylo docíleno optimálních směrových schopností přední nápravy a zároveň neutrpěla trakční síla zadní nápravy. Druhým benefitem je, že přední pneumatiky odvedou maximum vody a zadní tím mají jednodušší práci na mokré vozovce. Díky této myšlence mohl systém poskytnout to nejlepší v oblasti sportovní jízdy.

O devět let později pak přišla evoluce, systém P Zero Corsa. Pokrokové trendy předurčily tento systém pro extrémní supersportovní vozy, vlastnostmi se pneumatiky ještě více přiblížili těm, které využívají závodníci, ačkoliv jsou určeny pro provoz na silnicích. Nejaktuálnější vývojová větev nese název P Zero Corsa System. To jsou vysoce výkonné pneumatiky bez jakýchkoliv kompromisů. Pneumatiky byly vyvinuty z inovační závodní běhounové směsi a je ideální pro nejrychlejší a nejvýkonnější vozy. Pirelli říká, že tato pneumatika kombinuje výjimečnou přesnost řízení, vynikající brzdění a dobrý výkon na mokrém povrchu.

P Zero je to nejlepší, co Pirelli nabízí pro supersporty. Foto: www.pirelli.comP Zero je to nejlepší, co Pirelli nabízí pro supersporty. Foto: www.pirelli.com

Stále dokonalejší

Kromě systému kombinování pneumatik mezi nápravami ale značka pracuje i na vývoji samotných pneumatik. Rok 2000 se nesl ve znamení příchodu P Zero Rosso. Tyto pneumatiky nabízí dle Pirelii „vynikající ovládání, pohodlí a bezpečnost i na mokré vozovce“, obouvají se na střední až vysoce výkonné automobily. Pirelli jen dodává, že tyto pneumatiky vybírají prestižní výrobci motorů pro své nejsilnější agregáty.

O dva roky později přišla P Zero Nero pro vyznavače extrémního tuningu. Široká nabídka velikostí uspokojí každého zájemce a charakteristická středová žebra propůjčují pneumatice atraktivní vzhled i skvělou ovladatelnost.

Nová řada P Zero reagující na vývoj supersportovních a luxusních vozů byla představena v roce 2007. Směsi, ze kterých se pneumatiky vyrábí, byly zdokonaleny a své uplatnění našly i nové hybridní materiály, které jsou schopny snížit dynamické deformace pneumatiky i při náročných vnějších podmínkách při jízdě na limitu. Zlepšila se i životnost, která je delší a hlučnost, která se snížila.

Postupy ze závodů Formule 1 jsou nyní uplatňovány u pneumatik P Zero Silver. Tyto pneumatiky se stříbrnou značkou P Zero na bočnici se vyznačují dlouhou životností v kombinaci s vysokým výkonem. Pneu P Zero jsou využívány i ve světových rallye.

Článek Pneumatiky P Zero jsou výstavní skříní Pirelli byl publikován 19. července 2012 v 00.00 v rubrice Letní pneu. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...