Dovolená je za dveřmi, vyrazíte vozem?

Tagy:  dovolená, zimní pneu, pojištění, ložiska, gumové hadice

Dovolená je za dveřmi, vyrazíte vozem?

Blíží se čas dovolených, je tedy vhodné připomenout si pár základních rad a tipů pro cestování. Začneme ale hezky „od podlahy“, tedy zimními pneumatikami…

Nepotřebujete nové „zimáky“?

Ačkoliv mají motoristé jistě touto dobou zimní pneumatiky dobře uskladněné, ať už v blízkém pneuservisu, v garáži či prostě doma, vyplatí se pořádně si je prohlédnout. Pokud jsou téměř nové nebo tak alespoň vypadají, je vše v naprostém pořádku. Jestliže se ale zdá, že celou příští zimu nevydrží, bylo by moudré koupit zimní pneumatiky právě teď. Jako každé jiné sezónní zboží budou levnější a navíc se kupující vyhne frontám a nebezpečí, že jeho oblíbený model na podzim krátkodobě nebude na skladě. A že budou půl roku ležet kdesi v garáži? Třeba je to lepší, protože sám motorista si pneumatiky jistě uskladní pečlivěji než pneuservis, který se v objemu pneumatik, jaké obvykle mívá, nemůže každému kolu tak věnovat. Je to zkrátka lepší po všech stránkách, koupit si zimní pneumatiky v létě.

Pryč se zimou, chceme sluníčko!

Ale zima před pár dny – pro většinu motoristů naštěstí – skončila, věnujme se radši létu. Spousta rodin bude mířit na dovolené, často vlastním autem. V takovém případě se vyplatí pořídit si hadice z PVC, které pomohou při přepravě zavazadel. Před cestou je pak nutně zkontrolovat celý vůz – olej, pneumatiky, světla, náhradní díly, nářadí, zkrátka vše a nepodcenit maličkosti. Měnit ložiska nebo klínový řemen na rušné silnici v zahraničí pak není nic příjemného. Pokud si navíc se závadou neporadíte, užijete si často skutečné dobrodružství, které začíná hledáním servisu a končí šokem při pohledu na cenu opravy.

Jet na dovolenou vlastním autem je dobrá volba, pečlivá příprava se ale vyplatí. Foto: Martin SingrJet na dovolenou vlastním autem je dobrá volba, pečlivá příprava se ale vyplatí. Foto: Martin Singr

Je vhodné nepodcenit také balení. Cestování po Evropě bez dokladů totožnosti nebo bez kreditní karty jen s penězi v hotovosti může být sice adrenalinovým zážitkem, ale ten si jistě většina z nás ráda odpustí. Po Evropské unii se ještě dá tak nějak „proplouvat“, ale zjistit, že nemáte pas nebo víza několik set kilometrů daleko, to je pořádná nepříjemnost. I pro cesty do oblíbeného Chorvatska, Itálie nebo třeba na fotbal do Polska se ale obrňte trpělivostí – loni média žila příběhy českých turistů, kteří si se zahraničními policisty užili nepříjemné chvilky.

Pojištění: Nešlo by to lépe?

Lze očekávat, že motoristé, kteří jezdí se svým „plechovým miláčkem“ i na dovolenou jej využívají opravdu hodně. Takoví by měli pečlivě zvážit své zákonné pojistění a případně přejít ke konkurenci. Pojištovny bojují o každého klienta a není důvod být u té, která danému motoristovi nevyhovuje. Jednodušeně stačí najít si online porovnávací kalkulačku a motorista má hned přehled, která pojišťovna je pro něj tou nejlepší.

Bedlivě sledujte nejen cenu, ale zejména také limity pojistného krytí, bezškodný průběh a jeho zdokladování, potřebné údaje o vozidle i o držiteli pojištění. U některých pojišťoven je výhodné uzavřít si spolu s pojištěním vozidla i jiné pojištění, cestovní, životní nebo majetku. Ověřte si také, kdy je konec pojistného období.

Článek Dovolená je za dveřmi, vyrazíte vozem? byl publikován 25. května 2012 v 08.00 v rubrice PR články. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...